Två libyer misstänks för Lockerbiebomben

Vraket efter Pan AM Flight 103. Foto: Haveriutredningen
  • Fredag 16 okt 2015 2015-10-16
E-post 1

UTRIKES Två libyer misstänks för terrordådet mot Pan Am Flight 103 som utsattes för ett sprängattentat och exploderade nära byn Lockerbie i Skottland i december 1988. Skottska och amerikanska utredare vill nu förhöra de båda misstänkta på plats i Libyen.

Utredningen av det snart 27 år gamla terrordådet, då 270 människor omkom, har tagit en ny vändning sedan två nya misstänkta har identifierats av utredarna, rapporterar Reuters. 2001 dömdes den libyska underrättelseofficeren Abdel Basset al-Megrahi till livstids fängelse för sin inblandning i dådet och är hittills den enda som dömts för det.

Identiteten på de två nya misstänkta har inte offentliggjorts, men en formell begäran om hjälp från myndigheterna i Libyen om att få tag på och förhöra de båda misstänkta har överlämnats. Om och i sådana fall hur det skulle vara möjligt att lyckas med det i Libyen, som sedan den USA-ledda attacken mot landet 2011 plågas av inbördeskrig, är oklart.

Västvärlden har hela tiden lagt skulden för terrordådet på Libyens förre ledare Muammar al-Gaddafi, som för fyra år sedan dödades under inbördeskriget. 2003 erkände al-Gaddafi sitt lands skuld i dådet och betalade ut ersättning till offrens anhöriga, men han erkände aldrig att han själv gett order om det.

Livstidsdömde Megrahi hävdade hela tiden att han var oskyldig till terrorn som drabbade Pan Am Flight 103. Han släpptes på fri fot 2009 efter att ha insjuknat i cancer och avled 2012.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag