Två sparkas från Domstolsverket – kan utgöra säkerhetshot

Bild: I99pema/CC BY-SA 4.0
  • Tisdag 5 mar 2024 2024-03-05
E-post 0

Två anställda på Domstolsverket i Jönköping sägs upp, rapporterar P4 Jönköping. Detta efter att en säkerhetsprövning av myndighetens säkerhetsavdelning kommit fram till att personerna kan utgöra ett hot mot Sveriges säkerhet.

– Domstolsverket omfattas av säkerhetsskyddslagen. Det innebär att vi i vissa delar bedriver det som man kallar säkerhetskänslig verksamhet säger Domstolsverketsbiträdande säkerhetschef Joakim Eklund till P4.

Eklund vill inte gå närmare in på varför personerna bedöms utgöra ett säkerhetshot. Personerna har arbetat med bland annat larm och kameraövervakning i landets 80 domstolar, men trots att de har arbetat över fem år inom myndigheten, är det är först nu som säkerhetsprövningar av dem har genomförts.

Samnytt har kontaktat Domstolsverket som nekar till att personerna sägs upp på grund av hot mot rikets säkerhet, utan hänvisar uppsägningarna till ”arbetsbrist”.

De uppsagda personerna har svenskklingande namn enligt Samnytt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag