Två svenska kvinnor misshandlade av afrikaner i Strömsund: ”Tänkte att nu dör vi på riktigt”

Foto: Flickr
  • Lördag 29 Dec 2018 2018-12-29
E-post 4980

STRÖMSUND Under juldagen blev två kvinnor i 20-30-årsåldern nerslagna och grovt misshandlade av två afrikaner utanför Hotel Nordica i centrala Strömsund efter årets hemvändardisco. Något som Affärsnytt Norr var först att rapportera om. – Man har tidigare kunnat känt sig trygg i Strömsund. Det gör jag inte längre, säger en av kvinnorna.

Läs mer: Heberlein: 2018 – ett svart år för kvinnorna

Det var efter att årets hemvändardisco i Strömsund tagit slut som afrikanerna misshandlade två svenska kvinnor, Anna och Maria.

Upprinnelsen var att en av männen innan hade gått fram till en av kvinnorna – Anna – och knuffat henne. Sedan tidigare hade hon ett hot från en annan afrikan om att hon skulle ”märkas”.

– Jag blev påhoppad av några andra under Lucia. Det här var inte samma personer men den här sa ”det här är för tidigare”, säger Anna.

Knuffarna gick över till slag.

– Då får hon en smäll rakt av, säger Annas väninna Maria som stod en bit bort.

Maria fortsätter:
– Jag springer fram och tar tag i killen. Då får jag också en smäll. Från ingenstans kom en till och slet tag i Anna. Han drämde ner henne i marken och började sparka på henne, säger Maria som fortsatte att försvara sin kompis mot de två afrikanerna.

– Jag fick bort han som stod och sparkade. Men den andre killen hade teknik. Han visste vad han höll på med. Han gjorde något slags kast så att jag for och gjorde illa knät när jag landade.

En av Annas och Marias killkompisar hade vid det här laget dykt upp för att hjälpa till. Afrikanerna gav sig på honom också.

– De började sparka på honom och då tänkte jag att jag måste rädda honom. Adrenalinet pumpar sådana där gånger. Men knät bara vek sig och jag ramlade, berättar Maria.

Hon haltar över och sätter sig över Anna som ligger helt okontaktbar, avsvimmad.

– Jag ropar på hjälp, på ambulans. Då hoppar afrikanerna i bilen för att köra iväg, säger Maria.

Men dramat var inte över.

– De började backa mot oss. Det var det läskigaste i hela händelsen. Då kände jag ”nu dör vi på riktigt”. Men från ingenstans kom en till kompis och ställde sig framför Anna som låg ner, säger Maria.

Nu är hon sjukskriven i åtta veckor med ett svullet knä. Knät ska magnetröntgas om någon vecka för att läkarna ska kunna konstatera exakt vilken skada hon fått. Det är tuffa konsekvenser för Maria som har bland annat häst som ska skötas om.

Anna har sprickor i revbenen, en ledskada på en fot och hjärnskakning. Hon går fortfarande i gymnasiet, men under jullovet hade hon planerat att jobba extra. Något som skadorna från misshandeln förhindrar.

Afrikanerna försvinner från platsen i bilen. De åker mot ett invandrartätt bostadsområde i Strömsund. Bara någon minut därefter dyker polis upp.

Det finns både vittnen och registreringsnummer på bilen som afrikanerna åkte iväg i uppger Affärsnytt Norr.

Varken Anna eller Maria har fått någon mer information av polisen hur utredningen av misshandeln går.

– Det är tydligen sekretess, säger Maria.

– Man har tidigare kunnat känt sig trygg i Strömsund. Det gör jag inte längre. Jag kommer inte att gå ut ensam själv på kvällarna efter det här, säger Anna.

Polisen har bekräftat att de misstänkta gärningsmännen är utlänningar enligt Affärsnytt Norr.

Anna och Maria är fingerade namn.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag