Två tonårskillar gripna för tidelag: ”De ska ha förgripit sig på hästarna”

Foto: Wikimedia
  • Onsdag 19 apr 2017 2017-04-19
E-post 1337

LJUSDAL Två tonårspojkar greps under natten på bar gärning av ägaren till de hästar pojkarna förgrep sig på sexuellt. Nu är de misstänkta för tidelag. – Ägaren hade haft problem tidigare och hittat någon kondom och så, säger polisbefälet Daniel Ågren.

Under natten till idag ingrep en hästägare mot två tonårspojkar som var i full färd med att förgripa sig sexuellt på dennes fyrfota riddjur. Ägaren tog pojkarna på bar gärning och nu är de misstänkta för att ha förgripit sig på hästarna. Det uppger den lokala tidningen Hela Hälsingland.

Enligt polisen är det inte första gången ägaren och dennes hästar fått besök av obehöriga.

– Ägaren hade haft problem tidigare och hittat någon kondom och så, säger Daniel Ågren, befäl vid polisens regionledningscentral till Hela Hälsingland.

I natt hände det igen men denna gång lyckades ägaren gripa de två tidelagstonåringarna.

– De ska ha förgripit sig på hästarna sexuellt, säger Daniel Ågren.

De sexuella övergreppen mot hästarna ska dock inte ha involverat tillhyggen, något befälet vid polisens regionledningscentral kan bekräfta till Hela Hälsingland.

Efter att tonåringarna gripits skjutsades de hem till sina föräldrar. Pojkarna förväntas bli förhörda vid ett senare tillfälle.

Brottsrubriceringen är olaga intrång och brott mot Djurskyddslagens nionde paragraf, sexuella handlingar med djur.

Ordet tidelag härstammar från fornsvenskans tīdholagh, där tide kommer ur ordet tidhas vilket i princip betyder ”para sig” eller ”vara i brunst” och lag innebär umgänge.

Tidelag var belagt med dödsstraff fram till 1864. Gärningen legaliserades under slutet av andra världskriget, 1944, varpå svenskar fick ha sex med djur fram tills 2014 då det återigen blev illegalt.

Huruvida tidelag ska vara lagligt eller ej splittrar det politiska Sverige. Liberala Ungdomsförbundet, LUF, fattade på sin kongress i augusti 2015 beslut om att förbundet ska kämpa för att avskaffa förbudet mot tidelag.

LÄS ÄVEN: LUF: ”Sexuellt umgänge med djur ska vara tillåtet” – Vill inte prata om det

– I år kom vi fram till att lagen om tidelag är överflödig. Det är en av de frågorna som alltid kommer på kongresserna, kommenterade dåvarande förbundsordförande Hernrik Edin frågan till Nyheter24.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag