Tvätta händerna – här är vad du själv kan göra för att undvika smitta av coronaviruset

Foto: slavoljubovski
  • Måndag 24 feb 2020 2020-02-24
E-post 381

SVERIGE Vanliga munskydd som säljs på apotek hjälper inte. Däremot så är en god handhygien och att undvika att röra ansiktet en allmänt förebyggande åtgärd för att undvika smitta av coronaviruset som sprids från Kina. 

Symtom vid de coronavirus som nu sprids är svårigheter att andas, halsont, hosta och feber och, mindre vanligt, diarré. Får man symtom ska man ringa sjukvårdsupplysningen.

Enligt Doktorn.com är de dödsfall som rapporterats oftast äldre patienter med en annan allvarlig underliggande sjukdom. Enligt Folkhälsomyndigheten är dödligheten lägre än för sars och mers.

Läs även: USA-experten om SVT:s USA-bevakning: ”Vänsterliberal”

Hittills (24 februari) har 79 360 personer rapporterats smittade, varav 77 150 personer i Fastlandskina. 25 044 personer rapporterats ha återhämtat sig hittills från viruset.

För Europas del har 157 personer bekräftats smittade i Italien. Övriga länder: Tyskland (16), Frankrike (12), Storbritannien (9), Spanien (2), Belgien (1), Finland (1), Sverige (1).

Totalt 2 619 personer, främst i Kina, har avlidit i sviterna efter det nya coronaviruset. Johns Hopkins sjukhus i USA har en interaktiv karta där spridningen kan följas.

Coronavirus är en kontaktsmitta, och smittar vid beröring. Men den är även luftburen och sprids via hosta.

Läs mer: DN-läsare betalade 85 000 för att åka tåg till coronautbrott

I framförallt Asien har apotek fått stor efterfrågan på munskydd på grund av att coronaviruset är luftburet. Men enligt infektionsläkaren Rolf Gustafson är det verkningslöst och snarare kontraproduktivt.

– Nej tyvärr, de munskydd som man säljer på apotek hjälper inte. När det kommer till de flesta luftvägsinfektioner har de ingen effekt alls, istället kan det inge en falsk säkerhet. Det enda som möjligen skulle skydda är om en person som är sjuk använder munskyddet men eftersom man tar av och på det så sprids sjukdomen ändå genom så kallad luftburen smitta. Så det är egentligen inte något bra skydd där heller, säger han till Doktorn.com.

I stället rekommenderar Rolf Gustafson en god handhygien. Det gäller att tvätta händerna regelbundet och ordentligt och inte bara slafsa lite i handfatet.

– Ett tips är att sjunga ”Blinka lilla stjärna” för dig själv då tvättiden bör vara trettio sekunder. Sedan kan man komplettera med handsprit, säger han.

Rolf Gustafson menar att vi borde ta den årliga influensan på lika stort allvar och ha respekt men inte överdriva coronaviruset.

– Man ska ha respekt för utbrottet men samtidigt vara medveten om att vi varje år drabbas av influensautbrott med följden att upp till 4 000 personer dör i förtid, det har vi lärt oss att leva med. Det tragiska är att medan vi tömmer apoteken på munskydd som inte fungerar av rädsla för ett virus som inte har spridit sig i vårt samhälle visar siffror att bara hälften av de som tillhör riskgrupperna går och vaccinerar sig mot den årliga influensan som man kan vaccinera sig emot. Det mänskliga beteendet är motsägelsefullt, det är mycket oro och ängslan som styr, säger han.

Läs även: Stympad katt hittad på förskola

Det kan du själv göra

• Undvik att röra i ansiktet eller ögon

• Undvik nära kontakt med sjuka eller gamla människor.

• Tvätta händerna regelbundet med tvål och varmt vatten. Före måltider, vid mathantering och efter toalettbesök. Sikta på 30 sekunders tvätt. Komplettera med handsprit, ett alternativ till vanlig handsprit är väteperoxid som biter på virus.

• Nys i armvecket! Då förhindrar du att smitta sprids i omgivningen.

• Har du symtom, stanna hemma för att undvika att smitta personer i din omgivning och ring sjukvårdsupplysningen.

Källa: Doktorn.com

Bli prenumerant

Tycker du att det behövs ett alternativ till Public Service, till de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller skulle vilja annonsera, mejlaPelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag