”Tvingande solidaritet” – nu ger Tobé och Moderaterna tummen upp för Ylva Johansson (S)

Foto: SVT/EU-parlamentet
  • Tisdag 8 okt 2019 2019-10-08
E-post 3431

BRYSSEL Det blev underkänt efter förhöret i utskottet. Men nu får Ylva Johansson (S) stöd av Moderaterna som ny EU-kommissionär för migration. Det meddelade M:s EU-parlamentsledamot Tomas Tobé efter att Johansson lämnat in skriftliga svar. – Vi ska ha ett utvärderingsmöte i morgon (tisdag), men vad jag kan bedöma så ökar hennes chanser nu betydligt att kunna bli godkänd, säger Tobé till TT.

Utskottsförhöret i EU-parlamentet blev en kalldusch för regeringens nominering till EU-kommissionen Ylva Johansson. Meningen är att Johansson ska få ansvar för migrationsfrågor.

Efter en utfrågning där hon fick kritik för att inte kunna ge konkreta svar och där ett replikskifte med dansken Peter Kofod om situationen i Sverige snabbt blev viralt dök Johansson även upp i SVT:s Agenda.

Där var hon tydlig med att alla EU-länder behöver underkasta sig en gemensam migrationspolitik.

– Jag tror det är helt nödvändigt att vi har en tvingande solidaritet mellan EU:s medlemsländer. Har vi en gemensam yttre gräns måste vi också ha ett gemensamt system för hur vi hanterar och fördelar flyktingar, sade hon.

Efter bakslaget i EU-parlamentets utskott fick Johansson en ny chans att svara.

Den här gången var det skriftligt och nu verkar både Moderaterna och V och MP nöjda med Ylva Johansson.

– Hon är i de skriftliga svaren mycket tydligare med hur arbetet med återvändande behöver förstärkas och att hon tycker att man behöver ha en mycket större skillnad mellan ekonomiska migranter och de som har asylskäl. Och det är det viktigaste för oss, för det är grunden för att kunna skapa en mer ordnad invandringspolitik, säger EU-parlamentsledamoten Tomas Tobé (M) till TT.

Han tror att Ylva Johanssons chanser att bli godkänd har ökat.

Vänsterpartiets Malin Björk, som profilerat sig som en stark röst för migranter, tyckte också att hon fått lugnande svar från Ylva Johansson.

– Jag konstaterar att hon nu äntligen svarar på en av mina frågor och förtydligar att hon inte kommer bidra till några initiativ som innebär att asylansökningar kommer processas i tredje land. Det förtydligandet och löftet välkomnar jag. Det skulle förvåna mig om hon kallas tillbaka till utskottet, säger Malin Björk till TT.

Värmländske SD-ledamoten Charlie Weimers är däremot fortsatt kritisk. Han skriver på Twitter att Ylva Johanssons tal om att länder ska tvingas ta emot migranter är skäl för att nobba henne.

Tomas Tobé replikerar att han tror att att vänstern kommer rösta nej till Johansson (något som Malin Björk inte indikerade).

 

Här är danske Peter Kofods utfrågning av Ylva Johansson:

Kristianstadsbladets ledarskribent Carolin Dahlman sågar Johansson hårt i en morgonpanel på TV4 där även Göran Greider dyker upp.

– Att ha henne på positionen för integration och migration, som kommer från Sverige som inte är någon förebild inom de (områdena), är ju nästan lyteskomik, sade Dahlman.

 

TV4:s Marcus Oscarsson skrev om det hela på sin Facebook. En statusuppdatering som senare har försvunnit.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag