Tvingas låna till budgeten – lägger ändå 52 miljarder på bistånd

Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 22 sep 2020 2020-09-22
E-post

STOCKHOLM Mer än polisens hela budget. Mer än satsningar på det svenska näringslivet och svenska landsbygden och jordbruket tillsammans. Och trots att Sverige kommer att behöva låna 67 miljarder kronor till statens finanser. Stefan Löfvens regering fortsätter satsa på att skicka pengar till utlandet – i 2021 års budget avsätts 52 miljarder kronor för utländskt bistånd.

Att skicka bistånd till andra länder fortsätter – trots lågkonjunktur – att vara en prioriterad fråga för statsminister Stefan Löfven (S) och hans regering. 52 miljarder kronor, ungefär fem procent procent av statens budget, avsätts för biståndet. Efter att några miljarder räknats av för invandringskostnader, går ändå 46,8 miljarder till utlandet.

Som jämförelse avsätter regeringen 30,5 miljarder till Polismyndigheten, 23 miljarder på landsbygd och jordbruk, och 15 miljarder till näringslivet.

Regeringens (MP-S) och stödpartiernas (C-L) budget för 2021 innehåller både olika skattesänkningar (för ungefär 13,5 miljarder) och bidrag för bland annat extra ”klimatsatsningar” (tio miljarder) och riktat stöd till kommuner. För att finansiera det hela tvingas regeringen att låna 67 miljarder kronor.

Årets budgetunderskott stannar – efter flera olika räddningspaket på grund av corona – på 296 miljarder kronor.

Totalt ökar den svenska statsskulden från 35 procent till 42 procent av BNP (bruttonationalprodukten).

Samtliga riksdagspartier vill – i olika utsträckning – lägga pengar på utländskt bistånd.

Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till Public Service, till de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Ska Sverige ge utländskt bistånd?
4394 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag