Twitter kokar efter Ekeroths terrordebatt i Aktuellt: ”Ut med honom ur studion och ur riksdagen”

Det råder toalt raseri på Twitter efter att Kent Ekeroth gästade SVT Aktuellt. Foto: Faksimil svtplay.se samt twitter.com
  • Onsdag 23 mar 2016 2016-03-23
E-post 3487

STOCKHOLM Under onsdagskvällen möttes Kent Ekeroth (SD) och Roger Haddad från ”Liberalerna” för att diskutera vilka åtgärder Sverige bör vidta med anledning av terrorhotet i Europa. – Steg två är att se till att de som är i landet utvisas när det går eller förlorar sina medborgarskap, förklarade Ekeroth. På Twitter rasar människor över att Ekeroth ens fick delta i debatten.

Innan kvällens debatt i SVT Aktuellt började, förklarade programledaren Anders Holmberg att ingen från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet eller Miljöpartiet ville debattera med Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroth. Däremot ställde Roger Haddad från ”Liberalerna” upp att diskutera frågan om terrorhotet mot Sverige.

– Liberalerna har stöttat regeringens förslag, både att införa inre gränskontroller och även det tuffa beslutet att införa ID-kontroll. Men det absolut viktigaste för att komma åt terrorismen är att angripa rötterna till varför man radikaliseras och går in i våldsbejakande extremistiska miljöer och det är inte de som passerar Sverige gräns utan det är dem som finns i Göteborg, i Stockholm och i Örebro. Med ditt förslag når du ingen av de här personerna, förklarade Roger Haddad.

Även om Ekeroth instämde med att det är viktigt att komma åt grundorsaken till varför människor radikaliseras, menade han att det inte har med utanförskap att göra. Istället argumenterade han för att utvisa terrorister från Sverige.

– Till exempel är några av de terroristerna som utförde parisattentaten, de kom med falska syriska pass. Exempelvis till Frankrike. Och med den lagstiftningen vi har nu släpper man igenom folk som till exempel kommer med syriska pass. Steg ett är självklart att se till att man förhindrar att de kommer in i landet överhuvud taget. Steg två är att se till att de som är i landet utvisas när det går eller förlorar sina medborgarskap, kontrade Ekeroth.

Haddad var av en annan åsikt och menade att det är auktoritärt och felaktigt att utvisa och ta ifrån terroristerna deras medborgarskap. Bägge var däremot överens om att det kan vara en god idé att sätta in svensk militär i exempelvis Syrien för att bekämpa terrorism.

På Twitter rasar människor över Ekeroth

Kvällens debatt har väckt starka känslor i sociala medier, inte minst på grund av att Kent Ekeroth var en av debattörerna. På Twitter rasar en rad människor mot att den statliga mediejätten lät en folkvald de inte gillar komma till tals.

Nyheter Idag har samlat några av reaktionerna som visar raseriet över kvällens debatt om terrorism.

Men det fanns även de som gav mothugg och som tycker att personer från alla riksdagspartier ska få lov att debattera i SVT.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag