Twitter rasar mot nedstängning av sociala medier i Uganda – sågas för hyckleri

Foto: Twitter
  • Onsdag 13 jan 2021 2021-01-13
E-post 318

UGANDA Myndigheterna i Uganda har stängt ner tillgång till alla sociala medier inför landets presidentval på torsdag. En av de kritiska rösterna mot åtgärden är sociala medie-plattformen Twitter som i en tweet skriver att ”tillgång till information och yttrandefrihet, inklusive det offentliga samtalet på Twitter, är aldrig viktigare än under demokratiska processer, särskilt val”. Nu anklagas Twitter för att hyckla, något som New York Post rapporterat om.

Samtliga sociala medieplattformar stängdes ner i Uganda på tisdagen uppger New York Post. Den 76-årige presidenten Yoweri Museveni uppgav att man inte hade något val efter att Facebook raderat ett antal konton som kopplats till regimen.

– Om några tar parti mot (det regerande partiet), då kommer de inte att verka i Uganda, sade Museveni i ett TV-tal.

– Vi kan inte acceptera den arrogansen att någon kommer och bestämmer åt oss vem som är god och vem som är ond, sade han.

Facebook har meddelat att de konton som raderats varit kopplade till informations- och kommunikationsdepartementet och använde fejkade multipla konton för att administrera Facebooksidor, kommentera och sprida inlägg för att ge intryck av att vara fler än man egentligen var.

Facebook har inte gett någon ytterligare kommentar. Däremot har den andra sociala medier-jätten Twitter gjort ett uttalande.

”Vi fördömer kraftigt internetnedstängningar – de är oerhört skadliga, kränker grundläggande mänskliga rättigheter och principerna om ett #OpenInternet”, skriver Twitter i en tweet och följer upp:

”Tillgång till information och yttrandefrihet, inklusive det offentliga samtalet på Twitter, är aldrig viktigare än under demokratiska processer, särskilt val.”

 

Nu anklagas Twitter för att hyckla. En användare påpekar att Twitter inför presidentvalet låste New York Posts Twitterkonto på grund av att man inte ville att NY Posts artiklar om Joe Bidens son Hunter Biden affärer utomlands (bland annat med kinesiska företag) skulle spridas. Twitter har nyligen även permanent raderat Donald Trumps konto.

 

 

Museveni har regerat i Uganda sedan 1985. Nu utmanas han av Bobi Wine, en oppositionsledare och musiker som anklagar Museveni för att styra med järnhand och med våld. Under de senaste åren har polis och militär vid flera tillfällen med våld slagit till mot politiska möten och frihetsberövat oppositionella.

Bli prenumerant

Gillar du det vi gör?

Till skillnad från många traditionella medier och numera även en rad alternativa medier tar Nyheter Idag inte emot presstöd. Det betyder att vi finansieras av de som läser oss och ser ett värde i det vi gör.

Om du vill hjälpa oss att fortsätta, bli PLUS-medlem och få samtidigt tillgång till all vår journalistik.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag