Twitter-reaktionerna på terrordåden: ”Så länge det inte brinner i julgranen är det lugnt”

Nyheter Idag har samlat några av reaktionerna på Twitter efter dagens terrordåd. Foto: Faksimil Twitter samt Youtube
  • Tisdag 22 mar 2016 2016-03-22
E-post 208

SVERIGE Terrordåden i Belgien har skapat en bred debatt i Sverige och inte minst i sociala medier går tongångarna högt. Nyheter Idag har summerat ett axplock av reaktioner och funderingar från Twitter.

Terrordåden som skakade Belgien under tisdagsmorgonen har dominerat nyhetsflödet både i Sverige och i världen. Flera världsledare har kommenterat händelserna och på hemmaplan har Stefan Löfven kommenterat dåden i en presskonferens.

– Vi kommer aldrig att acceptera att terrorister angriper våra öppna samhällen, förklarade Löfven i ett uttalande som publiceras på regeringens hemsida.

Olika reaktioner på Twitter

I sociala medier och synnerligen på Twitter har dagens terrordåd varit det stora samtalsämnet. Nyheter Idag har valt ut ett axplock av reaktioner och kommentarer.

Den borgerlige debattören Rebecca Uvell poängterar att även Sverige befinner sig i riskzonen för liknande attentat som idag utspelades i Bryssel.

Men inifrån Dagens Nyheter låter det något annorlunda från journalisten Emma Bouvin. Efter att tweeten publicerades tog IS inte helt oväntat på sig ansvaret för attacken.

En annan omtalad tweet är skriven av Soraya Post i Feministiskt Initativ. Soraya är invald som EU-parlamentariker varför hon normalt befinner sig i bland annat Bryssel.

Men den tweet som för tankarna till Åsa Romsons tidigare Twitter-haveri efter Parisattentaten är tagen ur sitt sammanhang. Soraya Post hade i en rad tweets först och främst adresserat de anhöriga och det fruktansvärda som hänt innan hon skrev nedanstånde. Men ryckt ur sitt sammanhang går det att använda för att kritisera meningsmotståndare förstås.

Den konservative opinionsbildaren Johan Lundberg funderar över vilka typer av hat som uppmärksammas i debatten, i ljuset av det som hänt i Bryssel. Det är inte utan att man anar en cynism i Lundbergs tweet.

Mats Skogkär från Sydsvenskan är om möjligt än mer cynisk än Lundberg. Med tanke på hans kritik mot Reinfeldt är det smått otroligt att han fortfarande får lov att behålla sitt arbete inom Bonnierkoncernen.

Men cynismen tar knappast slut där. De senaste dagarnas debatt om vilka sajter man ska få läsa och inte, med grund i ett DN-reportage, får ringar på vattnet. Nedan tweet talar för sig själv.

En annan ny trend är att försöka kalla IS för någon variant av högerextremism och sedan, med hjälp av retorik, dra paralleller till partier som exempelvis Sverigedemokraterna, detta trots att SD mest av alla kritiserat och varnat för militant islamism. Men vad gör man inte för att plocka en poäng i den svenska ankdammen?

Retoriken mellan politiker kan skilja sig åt. När Löfven förklarar att ”vi kommer aldrig att acceptera att terrorister angriper våra öppna samhällen”, passar Donald Trump på att drämma till med betydligt hårdare ord. Han går ut stenhårt och säger att han ska se till att stoppa vansinnet som pågår.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag