Twitter-stormen efter hets-talet mot armenier — #hitlerturken polisanmäls

Barbaros Leylani talade om "raskamrater" och "flytande armeniskt blod" i ett tal på Sergels Torg. Kritikstormen lät inte vänta på sig. Foto: Faksimil
  • Tisdag 12 apr 2016 2016-04-12
E-post 365

STOCKHOLM I helgen demonstrerade Turkiska Riksförbundet på Sergels torg i centrala Stockholm. Bland talarna fanns föreningens vice ordförande Barbaros Leylani, som blivit en snackis på Twitter och sociala medier. Under sitt tal skanderade han ”död åt armenska hundarna” och uppmanade sina ”raskamrater” att ”visa svenskarna och skandinaverna att turkarna är beredda att låta blodet rinna”.

Bland talarens ”raskamrater” i publiken fanns bland annat anhängare till den militant fascistiska organisationen Bozkurtlar — Grå Vargarna, som viftade med sina vargbeprydda fanor, rapporterar Aktuellt Fokus.

Det var när videon spreds på nätet, bland annat av Roza Khalid, ordförande för Kurdiska Student- och Akademikerförbundet, som det blev känt för allmänheten att Turkiska Riksförbundet ända upp på styrelsenivå hyste extremister och rashatare. Roza Khalid frågar vad Turkiska Riksförbundet ”ska göra åt det här” i en postning av filmupptagningen där vice ordföranden fångas i akten.

Juristen Robin Enander, som även är ordförande för Juridikfronten, en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening som gjort till sin uppgift att söka lagföra ”extremister och näthatare” av olika slag, berättar att åtgärder från deras håll redan vidtagits.

En anonym självutnämnd ”reaktionär identitär samhällsdebattör” frågar under måndagen om talaren gripits för hets mot folkgrupp, eller om det bara är den provokative gatukonstnären Dan Park som föranleder särskilt snabba ingripanden från ordningsmakten vid dylika brott.

Ordföranden för Unga Republikaner Jonas Lundgren informerar om att vi skattebetalare förra året bidrog med mer än en halv miljon kronor till Turkiska Riskförbundet.

Omständigheter som får den populäre författaren och sexualrådgivaren Katerina Janouch att gå i taket.

Den uppsaliensiske skriftställaren Mohamed Omar frågar varför vice ordföranden och hans åhörarskara valt att leva i Sverige.

Och den svensk-kurdiska skönheten Claudia Aziz kommer med ett resolut budskap till hetsare.

Vice ordförande Barbaros Leylanis avgång kom som ett brev på posten efter kritikstormen och utannonserades under måndagskvällen.

Leylanis egen förklaring till varför det blev som det blev var att han inte hade med sig något manus. Den libertarianske samhällsdebattören Hanna Söderström frågar retoriskt om det kanske är det som är hela problemet, och startar hashtaggen #hitlerturken.

Talarens originella förklaring snappas också upp av prästen och satirtecknaren Wisti, som funderar kring kontrafaktisk historieskrivning om bara Adolf Hitler fick lite talskrivarhjälp.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag