Twitterdrama mellan Sjöstedt och Björklund: ”Främlingsfientliga krafter driver brexit”

Känslorna går varma på Twitter inför den brittiska omröstningen om EU-medlemsskap. Foto: Nyheter Idag / Twitter
  • Torsdag 23 jun 2016 2016-06-23
E-post 160

STOCKHOLM Under torsdagen väntas britterna rösta om de ska stanna kvar i EU eller lämna unionen. Detta har fått Liberalernas Jan Björklund och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt att ryka ihop på Twitter. ”EU-moståndet idag i Europa består av nya främlingsfientliga partier och gamla kommunistpartier. Fundera på om du hamnat rätt”, skriver Björklund till vänsterledaren.

Det är i praktiken omöjligt att veta hur omröstningen i Storbritannien kommer sluta, men känslorna går varma inför tanken att EU kan komma att tappa ett medlemsland. När Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt adresserar frågan på Twitter ur ett klassiskt vänsterperspektiv får han mothugg direkt från Liberalernas partiledare Jan Björklund.

”Märkbart hur maktelitens positiva syn på EU även genomsyrar mycket av den mediala bevakningen av folkomröstningen i Storbritannien”, skriver Sjöstedt med en känga mot det så kallade ”Bremain”-lägret som alltså kampanjar för att Storbritannien ska stanna kvar i EU.

Efter den tweeten från Sjöstedt såg Björklund en öppning. I en syrlig tweet hugger han mot Sjöstedt med en anklagelse om att gå främlingsfientliga rörelser till mötes. Han konstaterar i sitt svar att ”det är de främlingsfientliga krafterna i UK som driver brexit. I EU-frågan får du vänja dig vid sällskapet”.

Detta fick Sjöstedt att ta till SD som ett slagträ tillbaka mot Liberalernas ledare. Han konstaterar krasst i en replik att ”den som kopierar SD i asylpolitiken ska nog ta det lite lugnt med guilt by association”.

Nedan kan du läsa hela Twitter-dramat mellan de bägge partiledarna inför folkomröstningen i Storbritannien.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag