Tysk familj söker asyl i Ryssland – Känner sig inte säkra på grund av invandringen

Familjen Griesbach söker asyl i Ryssland. Foto: Caters News Agency
  • Onsdag 10 aug 2016 2016-08-10
E-post 1299

RYSSLAND Familjen Griesbach fick nog av invandringen och den liberala synen på kärnfamiljen i Tyskland, packade bilen med barn och barnbarn och begav sig till Ryssland där de har sökt asyl. Men de ryska myndigheterna är inte övertygade om att deras asylskäl håller, trots det ger inte familjen upp. – Vi hoppas verkligen att vi kan stanna. Vi är verkligen fria här, säger pappan Andre Greisbach.

Makarna Carola Griesbach, 51, och Andre Griesbach, 45, är strandsatta med sin familj på ett litet motell i skogen utanför den ryska huvudstaden Moskva. Hur de än försöker lyckas de inte få asyl i det östliga landet, men de vill inte åka tillbaka till Tyskland. De tog med sig döttrarna Dominique och Julia samt fyra barnbarn i minibussen.

De berättar att de fick nog av invandringen till Tyskland, packade bilen ihop med hela familjen och körde till Ryssland för att söka asyl. Det berättar den brittiska tidningen Daily Mail. Anledningen uppges vara den stora invandringen till Tyskland som nu fått familjen att själva flytta på sig.

– Det känns inte som att Tyskland är en säker plats för oss, eller för att uppfostra barn, säger Andre Griesbach.

Familjen har befunnit sig i Ryssland sedan december förra året, alltså över ett halvår. Men till skillnad från Tyskland och många andra länder i Europa är det inte lika enkelt att få stanna i Ryssland. Svaret de får från de ryska myndigheterna är att de betraktar Tyskland som ett land där det är säkert att bo, varför de också får avslag på sina asylansökningar.

Men trots det försöker de på olika vis övertyga de ryska myndigheterna om att de ska få lov att stanna i Ryssland. Familjen hävdar att när de lämnade Tyskland hade de inte tid att ordna med ett gediget pappersarbete som stärker deras asylskäl.

– När vi lämnade Tyskland i December 2015 hade vi ingen tid att organisera någonting, säger Andre.

Han förklarar att familjen varit oroliga ända sedan de ordnade en politisk protest mot den tyska regeringen utanför det tyska parlamentet hösten 2013. De hävdar också att den ursprungliga vapenvilan mellan Ryssland och Tyskland från 1918 inte är giltig. Därför ska länderna fortfarande anses befinna sig i krig, varför Ryssland har ett ansvar att skydda dem, menar familjen.

Dessutom berättar pappan Andre Griesbach att det är enkelt för honom att hitta jobb i Ryssland. Han har redan fått erbjudande att arbeta som byggnadsarbetare och jobb på bondgård. Vidare har de flera argument för varför de tycker Ryssland är ett mycket bättre land att leva i än Tyskland, inte minst poängterar de att i Ryssland värderas kärnfamiljen mer. De menar också att i Tyskland sexualiseras barn i en tidig ålder.

Men de håller på att få slut på pengar och vill därför komma in i det ryska samhället så snabbt som möjligt. Hittills har de klarat sig tack vare gästvänligheten och välvilja från många ryssar som de menar är mycket mer hjälpsamma än tyskar.

– Vi hoppas verkligen att vi kan stanna. Vi är verkligen fria här, säger han.

Vill du också söka asyl i Ryssland?
2109 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag