Tyska terrorskytten: ”Åt helvete med utlänningar” – Nu åtta döda

Nyhetsbyrån Reuters publicerar videobilder som visar polisens massiva insats.
  • Fredag 22 jul 2016 2016-07-22
E-post 148

TYSKLAND Enligt videobilder som ska visa delar av terrordramat i Tyskland, som sker på årsdagen av Breiviks högerextrema dåd år 2011, där flera personer skjutits till döds ska en av skyttarna ropat slagord på tyska. – Åt helvete med utlänningar, ska personen ha skanderat rapporterar den engelska tidningen The Telegraph.

Masskjutningen i München som inträffade under fredagen har gett upphov till spekulationer och motstridiga uppgifter. Den amerikanska tevekanalen CNN berättar att de talat med ett ögonvittne, som själv uppger sig vara muslim, som hört en av skyttarna ropa ”Allahu akbar”.

Andra uppgifter, som bland annat den brittiska tidningen The Telegraph återger och som kommer ur videoupptagningar som påstås vara filmade på platsen, gör gällande att en av gärningsmännen ropat främlingsfientliga slagord.

– Åt helvete med utlänningar, ska han ha ropat på tyska.

Stor förvirring om motiv – Experten: ”Pekar inte på extremhögern”

I sociala medier pågår sent på fredagkvällen massiva spekulationer om gärningsmännens motiv. Flera debattörer och nyhetskonsumenter är övertygade om att dådet är islamistiskt motiverat, något de styrker med uppgifterna om att gärningsmannen enligt uppgifter har ropat ”Allahu akbar”.

Andra menar att det istället talar för ett högerextremt dåd och poängterar att den 22 juli är årsdagen då Anders Behring Breivik genomförde en masskjutning mot ett vänsterpolitiskt läger i Norge, men även lät en stor hemmagjord sprängladdning detonera i centrala Oslo utanför myndighetsbyggnader. Det dådet var motiverat av högerextrema idéer.

Men statsvetaren Cas Mudde, en av Europas främsta experter på högerextremism, är inte lika övertygad om att dådet verkligen är motiverat av högerextremism.

Polisen letar ännu, vid 23 tiden på fredagen, efter tre misstänkta gärningsmän. Ännu har inget kunnat bekräftas om motiven och polisen uppmanar fortsatt allmänheten att hålla sig inomhus. Den senaste uppgiften är att minst åtta personer bekräftats döda, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Enligt uppgifter, som ska komma från tyska polisen, finns det ännu inget som pekar på varken ett islamistiskt eller ett högerextremt terrordåd.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag