Tyskland bygger ut elitstyrka för att bemöta terrorhot

Foto: Flickr
  • Måndag 15 jan 2018 2018-01-15
E-post 270

BERLIN Elitstyrkan GSG 9 är en av världens främsta insatsstyrkor och kommer nu få utökade resurser för att kunna bemöta terrorhot i Berlin. Enligt chefen för insatsstyrkan kommer en ny stationeringsort att etableras i Berlin eftersom staden anses vara ett stort mål för terrorhot.

För att bemöta terrorhot kommer GSG 9 som är den tyska polisens nationella specialenhet att utökas kraftigt, uppger BLT. GSG 9 anses vara en av världens främsta insatsstyrkor och grundades 1972.

Elitstyrkan kommer att få utökade resurser för att växa. GSG 9 kommer få ytterligare en stationeringsort i Berlin utöver den som finns i den tidigare västtyska huvudstaden Bonn.

Jerome Fuchs är chef för GSG 9 och berättar att den nya stationeringen sker i Berlin av en anledning. Bakom beslutet existerar det en uttalad ambition om att insatsstyrkan ska kunna reagera snabbare på terrorhot i huvudstaden.

Ett problem med att utöka insatsstyrkan är att hitta passande personal. För att kunna söka till styrkan krävs genomgången polisutbildning, god fysisk form och ett stabilt psyke.

– Naturligtvis måste den som söker vara vältränad, det är en självklarhet. Men det finns också andra parametrar som vi lägger ännu större vikt vid: karaktärsstyrka, förmåga att arbeta i team, psykisk stabilitet och stresstålighet, berättar Fuchs.

GSG 9 har en ordinarie verksamhet bestående av att utföra hemliga insatser omkring 50 gånger om året. Insatserna sker både inom Tyskland och i utlandet. Antiterrostyrkan BFE+ används sen 2015 som stöd för GSG 9 när insatsstyrkan inte kan sättas in tillräckligt snabbt mot aktuella hot.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag