Tysklands utrikesminister: ”Trump har försvagat Väst”

Sigmar Gabriel och Donald Trump. Foto: Flickr.
  • Måndag 29 maj 2017 2017-05-29
E-post 249

BERLIN Donald Trump har försvagat väst, det menar Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel. Som exempel för sitt påstående radar han upp Trumps attityd gentemot klimatavtal, vapenhandel och viljan att lösa religiösa konflikter.

Tyska politiker skärper tonen gentemot Storbritannien och USA. Under söndagen sa Tysklands förbundskansler Angela Merkel att det inte längre går att lita på britterna och amerikanerna och att Europa hädanefter måste forma sitt egna öde.

Merkel syftar på Brexit där britterna folkomröstade om EU-utträde men även på valet av Donald Trump som president. Det uppger brittiska The Guardian.

Reaktionerna kommer efter G7-toppmötet där bland annat Trump vägrat att fullfölja klimatavtalet från Paris 2015.

Enligt Merkel har vissa politiker satt på ”nationella blinkers” gällande frågor som rör internationell stabilitet, något Merkel anser vara fel. Hon har undvikit att nämna politiker vid namn men säger att G7-mötet kunde beskrivas i termerna av ”sex mot en”.

Martin Schultz, partiledare för de tyska socialdemokraterna, anklagar Trump för att ha förödmjukat Merkel och att han, enligt Schultz, ”beter sig som en envåldshärskare”.

Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel säger att USA för sig med en kortsiktig politik som skadar EU:s intressen.

– Den som förvärrar klimatförändringar genom att försvaga klimatpolitiken, som säljer mer vapen i konfliktdrabbade zoner och som inte vill lösa religiösa konflikter utsätter freden i Europa för en risk”, säger Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel, enligt brittiska BBC.

Gabriel sa även att väst inte bara ”blivit mindre” på grund av Donald Trump, väst har dessutom, enligt tyska utrikesministern, försvagats på grund av Trump.

Samtidigt som tyska politiker skärper tonen mot Trump intensifieras de båda ländernas samarbeten beträffande säkerhet och försvar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag