Tyst i branschmedier när rättegången mot Thomas Mattsson inleds

Thomas Mattsson. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 8 feb 2017 2017-02-08
E-post 1035

STOCKHOLM Inte med en bokstav omnämner branschmedier som Resumé och Dagens Media rättegången mot Expressens chefredaktör Thomas Mattsson som åtalas för tryckfrihetsbrott. Bakgrunden är den mycket omtalade publiceringen där pensionären Jim Olsson i Göteborg tillskrevs falska citat i Expressen. Rättegången inleddes under onsdagen i Stockholms tingsrätt och väntas pågå senast till fredag.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson står åtalad vid Stockholms tingsrätt för tryckfrihetsbrott och grovt förtal och under onsdagen inleddes första rättegångsdagen. Det är pensionären Jim Olsson från Göteborg som stämmer tidningen med hjälp av att Fria Tider tillhandahållit en omfattande läsarinsamling av pengar för att kunna driva målet.

Bakgrunden till åtalet bygger på Expressens kontroversiella granskning av privatpersoners politiska åsikter som uttryckts i kommentarsfält på internet. Inte minst kom en video att få stor uppmärksamhet där Expressens journalister gör ett oanmält besök hemma hos Olsson i Göteborg. Det har senare visat sig att Expressen tillskrivit Olsson falska citat i tidningen.

Tyst i branschmedia

Det hör till ovanligheterna att en chefredaktör på en av Sveriges största tidningar står åtalad för tryckfrihetsbrott. Det är även första gången någonsin ett sådant åtal finansierats genom privata donationer från allmänheten, varför rättegången är unik i sitt slag. Trots detta omnämns inte rättegången under onsdagen i vare sig tidningen Resumé eller Dagens Media.

I samband med en tidigare text om varför annonsörer ska undvika konkurrenter som Nyheter Idag och Fria Tider, har Resumés chefredaktör Johan Såthe även försvarat sig mot anklagelser om att de gynnar tidningar inom samma koncern. Både tidningen Expressen och Resumé har samma ägare i Bonnierkoncernen.

”Jag har jobbat totalt i elva år på Resumé. En tidning ägd av Bonnier, med det uttalade målet att granska mediebranschen. Om det fanns en stor konspiration inom mediebranschen skulle vi skriva om den. Utan tvekan”, skriver Såthe.

UPPDATERING: Tidningen Journalisten rapporterade under onsdagen om rättegången. Den artikeln kan du läsa här!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag