Ukraina avfärdar ryska terrorismanklagelser

Möte mellan Porosjenko och säkerhetstjänsten.
  • Torsdag 11 aug 2016 2016-08-11
E-post

UKRAINA Den militära spänningen ökar mellan Ryssland och Ukraina efter det senaste dygnets påståenden från den ryska säkerhetstjänsten FSB om att de skall ha varit involverade i två eldstrider med vad de påstår är ukrainska terrorister. De ryska anklagelserna avfärdas av Ukrainas president Petro Porosjenko som falsarier och provokationer.

Enligt Russia Today, som citerar FSB, har på söndagen och måndagen en FSB-agent och en rysk soldat dödats i strider mot ”terrorister” klädda i ryska uniformer, och som skall ha tränats av ukrainsk militär och påstås ha agerat med fullt stöd av regeringen i Kiev.  Två ”terrorister” skall ha dödats i striderna och ett flertal tillfångatagits. Runt 40 kg av sprängmedlet TNT samt vapen och ammunition sägs ha påträffats på platsen för en av striderna.

Rysslands president Vladimir Putin har uttalat att Ukraina ”spelar ett farligt spel” och att den ukrainska regimen ”inte försöker lösa problem med hjälpa av förhandlingar, utan har vänt sig till terrorism”.

Ukrainas utrikesdepartement avfärdade snabbt Putins påståenden och kallade dem ”fullständigt grundlösa” och menade att det rörde sig om att skapa en förevändning för nya militära aktioner mot Ukraina. President Petro Porosjenko kallar de ryska anklagelserna för ”lika galna och cyniska som påståendet att det inte finns några ryska trupper i östra Ukraina”.

Även den avgående amerikanske ambassadören i Ukraina, Geoffrey Pyatt, har under dagen skrivit på Twitter att amerikanska myndigheter inte har sett någonting som stödjer de ryska anklagelserna och tillägger att ”Ryssland har en historia av att ofta rikta falska anklagelser mot Ukraina för att avleda uppmärksamheten från sina egna illegala handlingar”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag