Ukraina får hjälp av ”Luke Skywalker”

Zelenskyj och Hamill. Bild: Public Domain / Dick Thomas Johnson CC BY 2.0
  • Lördag 1 okt 2022 2022-10-01
E-post 133

I striden mot de ryska invasionsstyrkorna får nu Ukraina hjälp från ett något oväntat håll. Mark Hamill, känd som Luke Skywalker i Star Wars-filmerna, blir ny ambassadör för Ukraina-projektet Army of Drones.
– Ukrainarna behöver drönare för att skydda sitt land, sin frihet och värderingarna i hela den demokratiska världen, säger skådespelaren enligt CNN.

Army of Drones är ett led i insamlingsplattformen UNITED24, ett initiativ initierat av den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj för att stödja Ukraina i kriget mot Ryssland. Projektet syftar till att hjälpa landet med upphandling och reparation av drönare samt pilotutbildning.

Mark Hamill presenterades som ambassadör för projektet i ett onlinesamtal med president Zelenskyj under torsdagen.

– För ukrainarna betyder det här mycket. Precis som i Star Wars kommer det goda att triumfera över det onda och ljuset kommer besegra mörkret. Med dig i laget, finns det ingen annan väg runt det, sade Zelenskyj i samtalet.

På Twitter skriver skådespelaren att han är hedrad över att åta sig rollen.

– I den här långa och ojämlika kampen behöver Ukraina fortsatt stöd. Därför blev jag hedrad när Zelenskyj frågade mig om jag ville bli ambassadör för Army of Drones, säger skådespelaren i ett uttalande enligt CNN.

Han fortsätter:

– Jag vet med säkerhet att ukrainarna behöver drönare för att skydda sitt land, sin frihet och värderingarna i hela den demokratiska världen.

Läs även: Uppgift: Seriemördare och en kannibal – här är Putins rekryter till kriget

Läs även: Ukraina ledsna över Johnsons avgång

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag