Ukraina ledsna över Johnsons avgång

Bild: Faksimil Twitter
  • Måndag 11 jul 2022 2022-07-11
E-post 184

Hårt kritiserad i hemlandet. Men i Ukraina tas nyheterna om den brittiske premiärministern Boris Johnsons avgång emot med vemod.

– Vi tog alla emot de här nyheterna med sorg. Inte bara jag, utan också hela det ukrainska samhället, sade Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj till Johnson i ett telefonsamtal på torsdagen, enligt CNN.

– Vi hyser inga tvivel om att Storbritanniens stöd kommer fortsätta, men ditt personliga ledarskap och din karisma gjorde det speciellt, tillade han.

Läs även: Boris Johnson avgår

I en video uppladdad på Facebook ger Zelenskyj uttryck för liknande tankar om den avgående brittiske premiärministern. I talet berättar han att Johnson alltid har stått stadig i sitt stöd till Ukraina mot Rysslands invasion.

– Det är inte konstigt att ukrainare känner en personlig tacksamhet till Boris. Men låt oss inte glömma att vi bygger en relation mellan stater. Storbritanniens stöd till Ukraina borde inte förändras, oavsett vad som händer i Londons maktkretsar. Både Boris och alla våra vänner i Storbritannien försäkrade mig om det, säger Zelenskyj.

Kristine Berzina, senior säkerhets- och försvarsexpert vid tankesmedjan German Marshall Fund, skriver i ett mejl till CNN att Johnson till skillnad från exempelvis Tysklands förbundskansler Olaf Scholz alltid har setts som tydlig i sitt stöd till Ukraina.

Enligt CNN är Boris Johnson så populär i Ukraina att flera städer har föreslagit att namnge gator efter den avgående premiärministern. Därtill har landets största kedja inom dagligvaruhandeln Silpo lagt till Johnsons karaktäristiska, blonda hårsvall i dess logga.

Sedan Ryssland inledde sitt invasionskrig har Johnson besökt krigets Ukraina och huvudstaden Kyiv två gånger om, en gång i april och en gång i juni.

Läs även: Här besöker Boris Johnson krigets Kyiv

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag