Ukraina hotar att döda ryska krigsfångar

Bild: ArmyInform/CC BY 4.0,
  • Torsdag 3 mar 2022 2022-03-03
E-post 303

Nu hotar den ukrainska arméns specialstyrkor med att döda tillfångatagna ryska artillerisoldater, vilket skulle vara ett krigsbrott. Uppgiften kommer från den ukrainska försvarsmakten, som publicerade ett inlägg på Facebook riktat mot ryska artillerisoldater på onsdagen.

I inlägget skrev man bland annat ”ingen nåd, och inget ’snälla döda mig inte, jag ger mig’ kommer hjälpa. Varenda en, oavsett om det är förare, befäl eller laddare, kommer skäras ned som små grisar”. Delar av inlägget om att döda tillfångatagna soldater skrevs om på torsdag morgon, men originalinlägget kan ses i redigeringshistoriken.

Läs även: Tidigare försvarsministern: Utvisa ryska medborgare från Sverige

Hoten mot ryska artillerisoldater har även förmedlats av den regeringstrogna tidningen The Kyiv Independent. I en tweet på onsdagen skrev tidningen att ”Ukrainas specialstyrkor har varnat för att man kommer döda tillfångatagna ryska artillerisoldater som svar på deras ’brutala angrepp’ mot civila och städer”.

Efter hård kritik raderades det första inlägget, och The Kyiv Independent publicerade en ”korrigering” där man tagit bort formuleringen om att tillfångatagna ska dödas.

På onsdag kväll meddelade Karim Khan, chefsåklagare vid Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag, att en utredning om krigsbrott i Ukraina har påbörjats.

I ett pressmeddelande skriver Khan att ”ingen individ i den ukrainska situationen har rätt att begå brott inom den internationella brottsdomstolens jurisdiktion”.

Hittills under kriget har både ryska och ukrainska kanaler publicerat bilder på krigsfångar, vilket är ett brott mot Tredje Genèvekonventionen om behandlingen av krigsfångar.

Även ryska attacker med artilleri, flygbomber och missiler mot civila mål utgör krigsbrott.

Läs även: Så kan du hjälpa Ukrainas försvar – Nyheter Idag på plats vid gränsen

Läs även: Sverige skickar vapen till Ukraina

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag