Sverige skickar vapen till Ukraina

Foto: Jason Kaye (CC BY 2.0)
  • Måndag 28 feb 2022 2022-02-28
E-post 300

SVERIGE/UKRAINA Den svenska regeringen vill bistå Ukraina med vapen, närmare bestämt 5 000 pansarskott. Det meddelade statsminister Magdalena Andersson (S) på söndagskvällen, rapporterar Svenska Dagbladet.

Regeringen vill att Sverige levererar 135 000 fältransoner, 5 000 hjälmar, 5 000 kroppsskydd och 5 000 pansarskott till den ukrainska militären. Ett exceptionellt besked utan like sedan andra världskriget, enligt statsministern. En majoritet i riksdagen väntas godkänna förslaget på måndagen.

– Jag har noga övervägt det här beslutet. Det är inte ett enkelt beslut att fatta, men min bedömning är att skicka vapen till Ukraina i det här läget är något som gagnar Sverige och det svenska folkets säkerhet, säger Magdalena Andersson.

Ukraina ville egentligen ha pansarvärnsvapnet Robot 57, men får i stället Pansarskott 86.

– Det har efterfrågats vapensystem som kan slå just mot pansarvagnar och stridsfordon, och det är ett sådant system. Det är dessutom ett system som är enkelt att hantera, kräver ingen utbildning och kan hanteras av en soldat, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

”Även om sprängkraften inte är fullt tillräcklig för att slå ut moderna stridsvagnar är syftet med Pansarskott 86 att ge infanterienheter ett sätt att förstöra eller inaktivera pansarfordon och befästningar”, skriver Försvarsmakten om vapnet.

Sverige ska dessutom skicka en halv miljard kronor till den ukrainska militären och höja det humanitära biståndet med lika mycket.

På söndagen kom beskedet att EU, för första gången någonsin, kommer att köpa och leverera vapen och annan utrustning till ett land under angrepp, nämligen Ukraina. Vidare utökar EU sanktionerna mot Ryssland samt dess underhuggare Belarus, och inför ett flygförbud för ryska flygplan över hela EU:s luftrum.

Dessutom stoppas den ryska statens propagandaorgan RT:s och Sputniks sändningar i EU.

På måndagen väntas ryska och ukrainska delegationer hålla samtal på en ort vid gränsen mellan Ukraina och Belarus.

Läs även: Putin förbereder kärnvapen

Läs även: Tjetjenska islamister angriper Ukraina

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag