Ukrainas premiärminister: Ryska trupper har gått in i Ukraina

Ryska stridsvagnar av typen T-90 under en övning i oktober 2014. Foto: Ruptly
  • Tisdag 20 jan 2015 2015-01-20
E-post 66

UKRAINA Enligt Ukrainas premiärminister har Ryssland nu skickat reguljära trupper över gränsen. Påståendet om den regelrätta ryska invasionen kommer samtidigt som stridigheterna längs med fronten i östra Ukraina eskalerar.

På måndagskvällen rapporterade amerikanska CNN att ryska reguljära trupper gått in i Ukraina. Detta enligt Ukrainas premiärminister, Arseniy Yatsenyuk. I ukrainska medier har han meddeladet att landets militära underrättelsetjänst bekräftat för honom att både personal och material från Ryssland flyttats in i landet.

Bara ryska armén som har tillgång till de inrullande systemen

Ända sedan så kallade gröna gubbar började dyka upp på gatorna i Sevastopol på Krim, och den efterföljande ryska annekteringen av halvön, har Kreml beskyllts för att ha militära förband på plats i Ukraina. Inget har dock kunnat bevisats, då både fordon och personal saknat förbandsbeteckningar. Kreml har i sin tur menat att det enbart rört sig om oroliga medborgare och separatister från östra Ukraina, som dessutom själva tillförskansat sig vapen och annat militärt material.

– Stridsvagnar, raketartilleri, luftvärn- och raketsystem samt signalspaningsutrustning säljs inte på lokala gatumarknader i Donetsk. Det är bara den ryska armén och försvarsministeriet som har det, sa premiärministern till statliga medier under måndagen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag