Ukrainska kvinnor fick klädkod på flyktingboende – skulle inte provocera män från andra kulturer

Ukrainska flyktingar i Polen. Bild: Nyheter Idag.
  • Onsdag 25 maj 2022 2022-05-25
E-post 896

Ukrainska flyktingkvinnor på flyktingboendet Galaxen i Olofström har blivit tillsagda att inte klä sig på ett sätt som kan provocera de män från andra kulturer som också bor på Galaxen, rapporterar Sveriges Radio. Nu har en kvinnojour kopplats in för att upplysa de ukrainska kvinnorna om deras rättigheter.

Det var Gitana Bengtsson, som engagerar sig för flyktingar, som reagerade på tillsägelsen från boendets ledning och såg till att koppla in en kvinnojour, berättar hon för SR.

– Jag har pratat med en kvinna från tjejjouren i Olofström, och hon sade att vi ska dit och ha möte, eller ha informationsmöte för kvinnorna. Så att om de blir utsatta kan de ringa, de ska känna sig trygga. Berätta lite om rättigheter och var de kan vända sig.

På frågan om hur de ukrainska kvinnorna var klädda säger Gitana till SR:s kvinnliga reporter att ”de var vanligt klädda som vi, du och jag”.

– Det är inget konstigt med det. De såg inte ut som prostituerade

Enligt Gitana sade den platsansvariga på boendet att kvinnorna inte ska använda lätt klädsel så att kroppsdelar syns, som korta shorts eller kjol.

– Om de kvinnorna skulle vara bosatta i stan är det ingen som skulle säga till dem hur de ska klä sig, menar Gitana.

Läs även: Främmande män bröt sig in på boende för ukrainska flyktingar

Läs även: Migranter från Irak och Nigeria misstänks ha våldtagit 18-årig ukrainska på flyktingboende

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag