Ulf Bjereld (S) blir regeringens utredare om bidragspengar till religiösa samfund

Ulf Bjereld (S). Foto: Wikimedia Commons
  • Torsdag 30 jun 2016 2016-06-30
E-post 286

STOCKHOLM Under torsdagen meddelar regeringen på som hemsida att Ulf Bjereld (S) tillsätts som utredare vad gäller regler för bidragspengar till religiösa samfund. Bjereld har själv ett engagemang i Socialdemokrater för tro- och solidaritet, något som kritiker menar gör honom jävig.

I uppdraget som Ulf Bjereld har fått för att utreda stöden till samfunden ingår att föreslå ett nytt regelverk med tydligare krav om demokratiska värderingar. Att utredningen tillsätts bör ses i ljuset av den kritik som riktats inte minst mot islamiska samfund som bjudit in extremister samtidigt som de erhåller ekonomiskt stöd från staten.

– Det är hög tid för en översyn så att vi framöver kan kombinera religionsfriheten med samhällets krav på grundläggande demokratiska värderingar om jämställdhet, demokrati och alla människors lika värde, säger kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke (MP) i ett uttalande på regeringens hemsida.

Möter kritik i sociala medier

Beslutet att ge Bjereld i uppdrag att utreda hur framtida krav för bidrag till trossamfund ska se ut möter hård kritik. Bakgrunden är att Bjereld själv har ett engagemang i Socialdemokrater för tro- och solidaritet där han sitter som ordförande. Organisationen har tidigare kritiserats för att se mellan fingrarna i frågor om radikala element, inte minst när Omar Mustafa blev utsparkad ur Socialdemokraternas partistyrelse.

Bakgrunden var att Mustafa hade samröre med antisemitiska, kvinnofientliga och homofientliga personer. Trots detta gav Bjereld ändå stöd till Mustafa, något som tidningen Aftonbladet berättade.

– Ur ett längre tidsperspektiv riskerar det här att skada relationen mellan Socialdemokraterna och muslimer i Sverige. Som det här spelats upp är det nog många som frågar: är det möjligt att vara muslim och samtidigt inneha uppdrag i Socialdemokraterna? sade Bjereld till TT.

I sociala medier reagerar den före detta socialdemokratiska riksdagsledamoten Carina Hägg på en artikel i tidningen Dagen. Där förklarar Bjereld att trots utredningen ska inte religösa samfund behöva ”känna oro”.

– Jag hoppas inte att någon ska känna oro över detta utan snarare att det känns bra med tydligare regler för vad som gäller för dem. Det som snarare har lett till oro tidigare har nog varit att de har känt sig osäker på vad som förväntas av dem, säger Ulf Bjereld till Dagen.

Detta kommenteras också syrligt av Hägg på Twitter.

Men det är långt ifrån bara Carina Hägg som reagerar på beslutet att låta Bjereld utreda vilka nya krav som ska ställas på religiösa samfund för att erhålla skattefinansierade bidrag i framtiden. Nyheter Idag har samlat ett axplock av reaktioner på Twitter.

 

 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag