Ulf Kristerssons hot: Malmö kan bli utan nya bidrag

Ulf Kristersson. Moderaterna gick till vals 2018 med mottot: "Lika för alla". Foto: Roger Sahlström
  • Torsdag 9 aug 2018 2018-08-09
E-post 512

STOCKHOLM Moderaterna vill tillföra tio miljarder extra till kommunerna, men bara om de minskar sina kostnader för försörjningsstöd. Malmö pekas ut som ett ”svart hål” av Ulf Kristersson. Förslaget får kritik av finansminister Magdalena Andersson (S).

På torsdagen presenterade Moderaterna ett välfärdspaket på femtio miljarder för att stärka samhällets grundfunktioner. I satsningen ingår tio extra miljarder till landets kommuner, utöver de tio miljarder Moderaterna redan utlovat.

Men en del kommuner riskerar att bli utan det nya tillskottet skriver  Sydsvenska Dagbladet. En kommun som pekas ut är Malmö, som Moderaterna anser lägger alldeles för mycket pengar på försörjningsstöd.

– Malmö är ju ett välkänt exempel på en kommun som haft stigande bidragskostnader i många år. Ska vi satsa statliga medel får de inte hamna i svarta hål, sade Ulf Kristersson bland annat.

Som förebilder pekade Kristersson istället på Solna och Växjö, som alltså kan hoppas på att få del av de utlovade extrapengarna om Moderaterna bildar regering.

– En del kommuner ställer tydliga krav på motprestation på människor som får socialbidrag för att de är arbetslösa. Andra kommuner betalar passivt ut bidrag som skulle kunna mötas med tydligare krav. En del kommuner är duktiga på att lära människor som har kommit till Sverige svenska, andra har mycket sämre resultat, sade Kristersson.

Finansminister Magdalena Andersson är kritisk till förslaget när hon talar med Aftonbladet.

– Det är ett sätt att säkra statsbidragen till rika moderatkommuner och att göra det väldigt osäkert för glesbygdskommuner och andra kommuner runt om i hela Sverige, menar Andersson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag