Umeåpolisen ordnar mysrum för unga förbrytare

Bild: Faksimil SVT/Polisen
  • Söndag 6 feb 2022 2022-02-06
E-post

UMEÅ Nu blir det mysigare för ungdomar att sitta frihetsberövade i arresten i Umeå. Tonåringar som är misstänkta för brott har nu fått ett ”mjukare” rum att vara i, komplett med soffa och platt-tv, rapporterar SVT.

Umeåpolisen har inrett ett nytt rum i arresten för ungdomar mellan 15 och 17 år som misstänks för brott, eller som av andra skäl är omhändertagna.

På ett foto av det nya rummet kan man bland annat skymta en fåtölj, ett soffbord och en platt-tv på väggen.

– En vanlig arrestcell är ju väldigt avskalad och med en tung järndörr som stängs, och sedan är du inlåst där. Det här rummet är lite mer anpassat och lite mjukare med en soffa och en fåtölj och lite mer ombonat, säger Carl-Johan Ekelund, gruppchef för stationsbefälen i Västerbotten, till SVT.

Han berättar att de möbler som köpts in ”ska tåla lite mer” med tanke på vilka som ska använda dem.

SVT: Det är ju ändå grövre brott det handlar om. Varför ska man då ha ett mysigare rum än andra?

– I lagens mening är man ett barn under 18 år och ska behandlas utifrån det. Sverige har fått kritik internationellt över hur vi tidigare har tagit hand om barn i våra arrester, att de blir inlåsta och väldigt isolerade där, säger Carl-Johan Ekelund.

– Men nu med det här så kan vi hitta andra möjligheter att ta hand om dem och se till dem bättre och få mer medmänsklig kontakt.

Läs även: Polisen: Islam förespråkar inte negativ särbehandling

Läs även: Överfullt på fängelserna – nu får fångarna flytta in i villor

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag