Underlevereantörer till polisen, Försvarsmakten och MSB har utsatts för dataintrång

Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
  • Tisdag 3 okt 2017 2017-10-03
E-post 76

SVERIGE Underleverantörer till polisen, Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har utsatts för omfattande dataintrång. Vissa av underleverantörerna hanterar information som är belagd med sträng sekretess. 

Företag som agerat underleverantörer till polisen, försvarsmakten och MSB har utsatts omfattande dataintrång. Det rapporterar Expressen.

En 38-årig man har gripits i Malmö och ertappats med två datorer och ett USB-minne som, enligt kammaråklagare Helena Ljunggren, binder honom till flertalet dataintrång.

Totalt åtalas 38-åringen för 26 fall av grovt dataintrång samt sex försök till grovt dataintrång. Han åtalas också för bedrägerier som ska ha genererat 25,5 miljoner kronor.

38-åringen medger vissa av bedrägerierna men nekar till dataintrången, som han menar att andra personer ska ha utfört. Även sju andra personer har åtalats för bedrägerierna.

Under utredningen har polisens IT-experter upptäckt att ett antal av de företag som utsatts för dataintrång jobbar som underleverantörer till polis, försvar och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Underleverantörerna hanterar information som omges av sträng sekretess. Ett av företagen arbetar med krigsmateriel.

Rättegången mot de misstänkta pågår nu i Malmö tingsrätt. Under dagen kommer den misstänkta 38-åringen att för första gången, under rättegången, förhöras.

Rättegången beräknas pågå i sammanlagt 35 dagar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag