Ung kvinna kämpar för sitt liv – slogs i huvudet med planka av tidigare tvångsvårdad psykpatient

  • Tisdag 12 Nov 2019 2019-11-12
E-post 1997

MALMÖ En 21-årig man slog en kvinna i huvudet med en planka när hon stod och väntade på en busshållplats natten mot söndag. Efter vansinnesdådet vårdas kvinnan, som är i 25-årsåldern, för livshotande skador på Lunds universitetssjukhus. Förra året dömdes mannen till psykiatrisk tvångsvård, enligt Sydsvenskan.

Natten mot söndag, vid 01.00-tiden, gick en 21-årig man fram till en för honom okänd kvinna som stod vid en busshållplats på Lönngatan i Persborg i Malmö.

I handen hade 21-åringen en planka som han slog kvinnan i huvudet med. Flera slag, tills hon föll ner.

Mannen, som bor på en adress i Rosengård, greps av polis strax efter, vid 01.48. Mannen är född i Sverige och föräldrarna kommer från Libanon och Turkiet.

Vid häktningsförhandlingen i Malmö tingsrätt på måndagen erkände 21-åringen. Han är häktad på sannolika skäl för försök till mord.

Hans offer, en kvinna i 25-årsåldern, fördes först till Malmö sjukhus men har senare förts till Lunds universitetssjukhus för specialistvård. Tidigare har Region Skåne meddelat att kvinnan har livshotande skador.

Nyheter Idag var under måndagskvällen i kontakt med Region Skånes presskontakt som meddelade att status för kvinnan är oförändrat. Inga ytterligare detaljer om kvinnans tillstånd har getts.

Den 21-årige gärningsmannen har 2016 dömts för stöld, försök till stöld och hot mot tjänsteman. Då dömdes han till ungdomsvård, och fick en behandlingsplan för att komma tillrätta med sitt narkotikamissbruk.

Han har också återkommande haft omfattande kontakt med vården på grund av haft psykiska problem.

Förra året var hans psykiska hälsa dålig då han var inne i ett kraftigt missbruk av narkotika, enligt Kvällsposten/Expressen.

Det gick så långt att 21-åringen hörde röster och i juni förra året togs han in för tvångsvård efter att han attackerat anhöriga. I oktober 2018 tog förvaltningsrätten beslut om psykiatrisk tvångsvård i högst sex månader

Först placerades han på en sluten, låst avdelning. När han lugnat ner sig flyttades han till en öppen avdelning varifrån han rymde. Och fick hämtas tillbaka av polis. 21-åringen ville då bli släppt från tvångsvården och överklagade till förvaltningsrätten.

I handlingar som Kvällsposten/Expressen tagit del av från förvaltningsrätten uppger en läkare att 21-åringen är ”i viss mån farlig för sin omgivning”.

Tidigare har mannen enligt flera medier haft psykosliknande utbrott. Vad som fick honom att attackera den unga kvinnan är inte känt.

Gör skillnad

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag