Ung tjej näthatade pojke – döms för olaga hot

Medier brukar beskriva att näthat främst drabbar kvinnor. Foto: Faksimil / Expressen.se
  • Tisdag 7 okt 2014 2014-10-07
E-post 24

SVERIGE Det har blivit allt mer vanligt med näthat och nu har myndigheterna börjat ta det på allvar. I dag dömdes en 16-årig flicka till ungdomstjänst och böter efter att ha hotat en manlig klasskamrat via sociala medier, skriver SVT.

Hoten ska ha inträffat både via chatforumet Snapchat men också via Facebook. Bakgrunden är att pojken samtalade med skolans rektor efter att han upptäckt hur flickan stulit cider under en hemkunskapslektion. Flickan blev då upprörd och hotade både pojken och pojkens far via olika sociala medier. Pojken vågade inte gå ut på en månad efter det inträffade.

Flertal dödshot gav samhällstjänst och böter

– Ge du mig hur många anmälningar du vill du kommer inte komma ut levande, skrev flickan till pojkens pappa i en diskussion enligt Kvällsposten.

Även andra dödshot framfördes. Tingsrätten som dömde ansåg att detta inneburit ett allvarligt angrepp på pojkens integritet och dömde flickan till 25 timmars ungdomstjänst och 5000 kronor i böter. Flickan slapp fängelse med tanke på sin ålder. 

Lunds tingsrätt anser att händelsen inneburit ett allvarligt angrepp på pojkens personliga integritet och att den nu dömda flickan ska betala 5000 kronor i skadestånd för den kränkning han utsatts för. Det brott flickan döms för skulle medföra ett fängelsestraff på minst en månads fängelse om hon var över 21 år, men då hon bara var 15 år vid gärningstillfället blir straffet 25 timmars ungdomstjänst.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag