Ung Vänster utkastade – ”Ta ert jävla möte någon annanstans”

  • Söndag 16 mar 2014 2014-03-16
E-post 0

Ung Vänsters styrelsemöte i Örebro blev under gårdagen avbrutet av Hans Holberg, ordförande i Vänsterpartiet Örebro. Hans Holberg menar att Ung Vänster Örebro består av medlemmar ur Örebropartiet, och Vänsterpartiet har nu beslutat att stänga ute Ung Vänster från deras lokaler. Men Axel Frick, ordförande i Ung Vänster, menar annat.

– Vi hade styrelsemöte med Ung Vänster, då kommer Hans Holberg in och skriker att vi inte har rätt att vara där och vill köra ut oss. Han kastar ut ungdomsförbundet ur lokalen och försöker ta nyckeln ifrån oss. Vad han har fått för sig är att vi i Ung Vänster skulle vara med i Örebropartiet. Det är rent felaktigt. Det enda vi har gjort är att ha skrivit på namnlistan så att partiet kunde registreras in i partibeteckning, men ingen av oss är medlemmar, säger Axel Frick till Nyheter Idag.

Ung Vänster står utan lokaler

Ung Vänster hade i lördags bjudit in Markus Allard, partiledare för Örebropartiet, för att föreläsa om retorik och argumentationsteknik för styrelsen. Nu ska Vänsterpartiet frånta Ung Vänster sina nycklar till lokalen, något som Ung Vänster inte vill gå med på. Vänsterpartiet tvingas istället att byta ut låsen på deras lokal och Ung Vänster får nu hitta provisoriska lösningar fram till att de hittar en egen.

I videon som laddats upp på Ung Vänster Örebros nystartade YouTube-kanal gör Hans Holberg entré i lokalen där Ung Vänster håller sitt möte. Hans Holberg informerar om att de i lokalen gör sig skyldiga till olaga intrång och att de inte har rätt att befinna sig i lokalen. I videon påstår flera mötesdeltagare att de inte fått någon information om att de blivit uteslutna. Tonen blir hotfull. Hans Holberg frågar i videon om deltagarna är med i Ung Vänster. En kvinna svarar:

– Ni uteslöt oss igår, hela högen.
– Ni får ta ert jävla möte någon annanstans, säger Hans Holberg.
– Vi har bokat lokalen, vad är det för fel, gå ut! skriker någon av dem på mötet.

”Ung Vänster och Örebropartiet samarbetar”

Hans Holberg menar att Ung Vänster till stor del består av Örebropartister. Han hävdar att Axel Frick är kassör och sitter i valberedningen för Örebropartiet, att Markus Allard är ordförande och att Tekla Alsbjer också är engagerad i Örebropartiet.

– Jag gick in och avbröt Örebropartiets möte. Ung Vänster och Örebropartiet samarbetar. Det är samma personer. Vi öppnar inte vår lokal om vi inte har ett avtal med en annan organisation. Det var vad det handlade om – de försöker utnyttja våra lokaler, säger Hans Holberg till Nyheter Idag och fortsätter: Vi har ingenting att göra med dem. Axel Frick har fått låna en nyckel av oss. Den har vi begärt att få tillbaka för en vecka sedan, men det vägrar han att göra. Den har tydligen Tekla Alsbjer hand om numera och hon vägrar också att lämna tillbaka den.

– Det är helt felaktigt att utesluta oss från Vänsterpartiet. Det finns många medlemmar som skrivit under för Feministisk Initiativ och Piratpartiet och de har inte blivit utkörda. Vi är inte medlemmar eller aktiva i Örebropartiet, säger Tekla Alsbjer, klubbordförande för Ung Vänster Örebro

– Är det så att de vill ha ett samarbete med oss, de förhoppningsvis lite mer mogna ungdomarna i Ung Vänster, så får de komma och prata med oss. Men med den nuvarande styrelsen i Ung Vänster är de inte välkomna, säger Hans Holberg.

Örebropartiet påstås ha grundats i Vänsterpartiets lokaler

För att kunna anmäla om registrering av partibeteckning måste ett parti bland annat skicka in utdrag av protokoll som visar att partiet har antagit stadgar och utsett styrelse och att partiet har beslutat att anmäla sin partibeteckning för registrering hos Valmyndigheten. Detta är något som Hans Holberg menar ska ha skett i Vänsterpartiets lokaler, under täckmantel av Ung Vänsters möten. När de konstituerade och grundade Örebropartiet gjorde det de i Vänsterpartiets lokaler den 1 mars förra året, menar Hans Holberg.

I ett öppet brev publicerat på Vänsterpartiets hemsida skriver Aron Etzler, partisekreterare för Vänsterpartiet, att det inte är särskilt komplicerat och att de flesta bör förstå att man inte kan vara med i två partier samtidigt. De som vill vara kvar i Vänsterpartiet får höra av sig:

”Markus Allard, som tidigare uteslöts ur Vänsterpartiet, har bildat ett lokalt parti, Örebropartiet. En del av dem som är medlemmar där, har varit med och grundat, har funktioner eller har varit med och stött bildandet av Örebropartiet med namnunderskrifter är samtidigt medlemmar i Vänsterpartiet. Vårt verkställande utskott har beslutat skicka ut ett mejl till dem som är Vänsterpartimedlemmar och som samtidigt varit med och grundat Örebropartiet och talat om att man inte kan vara med i två partier samtidigt.”

SAC-syndikalisternas tidning Arbetaren publicerade mejlet som skickades ut den 7 mars. I mejlet framgår att de som skrivit under namninsamlingen till Örebropartiet kommer att strykas från partiet om medlemmen inte gör anspråk på sin plats inom sju dagar:

Vi har noterat att du har medverkat till bildandet av Örebropartiet genom att skriva under den namninsamling som partiet behöver för att kunna ställa upp i kommunfullmäktigevalet. Vi kommer därför att stryka dig som medlem i Vänsterpartiet. Om du anser att du ska kvarstå som medlem har du till fredag 14 mars på dig att göra anspråk på det.

Hälsningar

Aron Etzler, partisekreterare

 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag