Ung vänsters nyvalda ordförande: ”Vår ondska är villkorslös”

Hanna Cederin är ny ordförande i Ung Vänster. Foto: Pressbild ungvanster.se
  • Lördag 16 maj 2015 2015-05-16
E-post 139

KARLSTAD Vänsterpartiets ungdomsförbund valde på lördagen 26-åriga Hanna Cederin till ny ordförande. I sitt installationstal stakade hon ut en ny riktning för ungdomsförbundet och mycket pekar på att hon vill göra upp med politisk korrekthet. – En vänster som skriver folk på näsan, moraliserar och sätter sig till doms skapar ingen frigörelse, förklarade hon från talarstolen.

Ung Vänsters nyvalda ordförande Hanna Cederin är 26 år gammal och bor i Stockholmsförorten Alby. Hon har varit medlem i förbundet sedan 2002 och arbetar som förbundssekreterare. I samband med att kongressen valde Cederin till ny förbundsordförande höll hon ett installationstal där hon adresserade en ny inriktning för ungdomsförbundet. Mycket pekar på att hon vill göra upp med vad som kallas ”politisk korrekthet”.

– En vänster som skriver folk på näsan, moraliserar och sätter sig till doms skapar ingen frigörelse. Den marginaliserar sig själv och kan kanske fungera som en verklighetsfrånvänd klubb för inbördes beundran, sade Cederin från talarstolen.

”Vår ondska är villkorslös”

Cederin gick även till attack mot Kristdemokraternas nyvalde ordförande Ebba Bush Thor. Bland annat adresserade Cederin konflikten mellan Israel och Palestina men tog även upp frågan om abort när hon attackerade Kristdemokraterna.

– Om det är ondska att mena att kvinnor har rätt till sina egna kroppar, medan det inte är en rättighet att arbeta som barnmorska, skriv då upp mig på svarta listan. Om det är ondska att kräva att den som flytt krig, tortyr och förtryck och riskerat livet på resan till Sverige och blir en av få som ges uppehållstillstånd också ska få det permanent, ja, kalla mig då gärna ond. Om det är ondska att bekämpa apartheid-regimen i Israel, och stå upp för det palestinska folkets rätt, ja då är jag ond. Ja, kamrater, vår ondska är villkorslös och vi säger – leve aborträtten och leve asylrätten.

Självkritisk när det kommer till Sverigedemokraterna

Det var inte bara det konservativa Kristdemokraterna som omnämndes i talarstolen. Cederin adresserade även Sverigedemokraterna och det partiets framgångar i senaste valet och Ung Vänsters nyvalde ordförande var självkritisk.

– Det genomrasistiska högerpartiet Sverigedemokraterna blev landets tredje största i valet, och arbetarrörelsens partier gjorde ett historiskt dåligt val. En gång till. Jag har inte tid att linda in det – det är ett totalt misslyckande för hela arbetarrörelsen.

Men det stannade inte vid självkritik. Även om Cederins svar på Sverigedemokraternas framgångar var något svepande, fanns där en antydan till en ny inriktning. Med lite god vilja kan man tolka hennes tal som en ambition att komma bort från identitetspolitik och tillbaka till den ursprungliga vänsterrörelsen som tog sitt avstamp i en bredare arbetarklass.

– Dagens arbetarrörelse måste bekämpa avstånden, dom verkliga och dom inbillade, mellan dom som har allt att vinna på att gå tillsammans. Driva på för förändringar som spelar roll för oss alla, inte bara för några få. Reformer som skapar samhörighet, river murar, läker klyftor. Omfördela makten och ägandet.

I nedan video ser du hela Cederins installationstal

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag