Unga flyr 241 av Sveriges 290 kommuner

Grans Naturbruksgymnasium. Foto: Piteå kommun
Foto: Piteå kommun
  • Torsdag 25 jan 2018 2018-01-25
E-post 60

SVERIGE En majoritet av Sveriges kommuner har problem med att unga i åldern 20-24 flyttar till större orter. För en del kommuner är flytten så kraftig att de lider av arbetskraftsbrist.

Enligt siffror sammanställda av Dagens Samhälle pågår det en enorm utflyttning av unga i nästan alla kommuner i Sverige. Granskningen visar att i 241 av landet 290 kommuner har andelen unga i åldern 20-24 minskat de senaste fem åren.

I så många som 44 kommuner lämnade hela 25 procent av de unga kommunen. Henrik Karlsson, utredare på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, beror den stora flytten på att unga känner att de inte kan hitta bostad, jobb, utbildning och pojkvän/flickvän i sin hemkommun.

– Det här är en ålder då det är naturligt att vara på väg från en plats till en annan, säger Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Internationella handelshögskolan i Jönköping, till Dagens Samhälle.

– Men, påpekar hon, för kommunerna kan det bli problem eftersom bara hälften i genomsnitt flyttar hem igen enligt vår forskning.

För det mesta är det unga kvinnor som flyttar ifrån sina kommuner. I Bräcke kommun har 39 procent av tjejerna men bara 27 procent av killarna flyttat sen 2012.

För en del kommuner kan utflyttningen innebära långsiktliga ekonomiska problem. Sorsele i Västerbottens län har minskat sin befolkning från 4300 år 1970 till 2500 idag.

– Det är ju allvarligt. I dagsläget har vi ingen arbetslöshet utan arbetskraftsbrist. Det här är ingen bra signal, berättar Kjell Öjeryd (V), kommunalråd i Sorsele, till Dagens Samhälle.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag