Unga friidrottare ska få välja vilket kön de tävlar som

Foto: Pixabay
  • Fredag 11 jun 2021 2021-06-11
E-post 437

SVERIGE Svenska friidrottsförbundet har tagit fram en ny inkluderingspolicy som innebär att unga transpersoner inom friidrotten får välja vilket kön de tävlar som. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Den nya policyn ska underlätta för personer under 18 år att tävla utifrån det kön de identifierar sig som.

– Oavsett vilket kön du är född i kan du få tävla i den flick- eller pojkklass du känner att du tillhör, säger Hillevi Thor, avdelningschef på Svenska friidrottsförbundet, till DN.

– Om du är en transperson upp till 18 år får du välja den klass du vill deltaga i utifrån din upplevelse, det här är för bredd- och motionstävlingar. Samhället i stort är inte alltid anpassat efter transpersoners verklighet och det här är ett led i att ändra detta, genom att göra friidrotten så tillgänglig som möjligt för alla. Vi vill att alla, utifrån sin könsidentitet, kan vara delaktiga inom friidrotten, säger Thor.

För den som vill ha det kan förbundet utfärda ett tävlingsintyg som fungerar som ett bevis på att man får tävla i en viss klass.

Nyheter Idag ringde upp Hillevi Thor och frågade om det inte kan uppstå problem när personer som åtminstone biologiskt sett är killar kan tävla mot tjejer och då ha ett fysiskt övertag.

Hon svarar med en utläggning om att det finns tävlingsformer som är mer inkluderande än andra, att man till exempel kan tävla mot sitt eget personbästa eller i lag.

– Det är inte så att vi säger att det här är världens enklaste fråga, men det är heller inte världens enklaste fråga för de här individerna som lever i den här situationen. Och det är ju inte jättemånga individer, det är ju inte den stora majoriteten, utan mycket kommer ju fortsätta att vara sig helt likt, säger Hillevi Thor.

Läs även: Trio inför rätta för grovt våld mot polis på kvällspromenad

Läs även: Så blev Svenska kyrkan Israelfientlig: ”Profan socialistisk ideologi”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag