Ungdomar förs ut ur landet för tvångsgifte trots att myndigheterna förvarnas

Foto: Max Pixel
  • Måndag 8 jan 2018 2018-01-08
E-post 421

SVERIGE Under 2017 uppmärksammade det Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck 46 fall där ungdomar tvingats ut ur landet av deras familjer mot deras vilja. Många av dem har varit flickor som gifts bort och i nästan samtliga fall hade myndigheterna redan vetat om ungdomarnas utsatta situation.

Det Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck fick mellan februari och september 2017 in 46 samtal om att ungdomar förs ut ur landet mot sin vilja trots att myndigheterna har kännedom om ungdomarnas utsatta situation sen innan, uppger Sveriges Radio.

En ung tjej som Sveriges Radio kallar för Sara fördes utomlands mot sin vilja för att bli bortgift med en dubbelt så gammal man. Socialtjänsten har flera gånger fått orosanmälningar om henne. Trots detta har hon haft hennes föräldrar med sig i alla möten med socialtjänsten, eller så har de informerats i efterhand om vad Sarah berättat.

– Jag tror att jag hade vågat prata mer om mina föräldrar inte hade varit med hela tiden. Det är ju jättekonstigt att sitta, tillsammans med dem, och berätta vad de gör mot mig och sen åka hem med samma personer, säger hon, till Sveriges Radio.

Det var när Sarah var 16 år gammal som hennes föräldrar tog med henne utomlands för att gifta bort henne med en dubbelt så gammal man. Från flygbussen ringde hon socialtjänsten för att be om hjälp.

– De sa att vi skulle höras igen när jag kommer tillbaka. Då tappade jag all tillit till dem, säger Sarah.

Åsa Furen Thulin, sektionschef på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, menar att ett stort problem är att kunskapen om hedersrelaterat våld varierar kraftigt mellan landets olika kommuner. Enligt henne krävs det en kompetenshöjning och att man inte alltid bör tillämpa ett familjeperspektiv.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag