Ungdomsgäng krigar mot polisen i Växjö med stulna fyrverkerier för sexsiffrigt belopp

Enligt polisen är det ungdomar i Araby som skjuter mot myndigheterna med kraftiga fyrverkerier. Foto: Privat / Wikimedia Commons / Nyheter Idag
  • Måndag 28 Dec 2015 2015-12-28
E-post 1067

VÄXJÖ Ett ungdomsgäng har de senaste dygnen i praktiken krigat mot polisen i stadsdelen Araby i Växjö efter att en större mängd fyrverkerier stals från en container. – Poliser på plats har fått skydda sig med sköldar. Det används kraftiga fyrverkeripjäser som vapen, berättar Henrik Johansson, inre befäl hos polisen i Växjö.

Flera medier har rapporterat om oroligheter i stadsdelen Araby i Växjö efter att en större mängd fyrverkerier stulits ur en container. Uppgifter till Nyheter Idag gör gällande att värdet på fyrverkerierna uppgår till ett sexsiffrigt belopp.

Situationen har varit så allvarlig att boende har protesterat utanför polisstationen och boende i området har arrangerat nattvandring för att försöka stävja oroligheterna. Även politiker i Växjö har hållt krismöte med anledning av upploppen. När Nyheter Idag ringer till Henrik Johansson, inre befäl hos polisen i Växjö, beskriver han situationen som ett krig mot myndigheterna.

– Poliser på plats har fått skydda sig med sköldar. Det används kraftiga fyrverkeripjäser som vapen.

20-åring gripen för våldsamt upplopp

En person i 20-års åldern, född 95, är gripen för våldsamt upplopp. Två individer har även omhändertagits för ordningsstörning med anledning av situationen i Araby.

– De är från 14-15 år gamla till 20-års åldern kan man säga. Sen är det några stycken som är ledare och sen hänger väldigt många på. Det är en liten klick som förstör för alla andra i området. Det bor väldigt mycket människor i Araby och det är en liten klick som gjort att människor inte kunnat sova.

– Det har skjutits mängder med raketer de sista två dygnen.

Under söndagkvällen togs en bil i beslag i området i vilken det har förvarats fyrkereripjäser i bagageluckan. Bilen har bogserats från platsen och ägaren till bilen har blivit förhörd av polis. Ett 30-tal personer ska ha befunnit sig i närheten av bilen när den togs i beslag vid 23.30-tiden, natten mot måndagen.

Polisen får sätta in extra resurser i området

Enligt Johansson är det rejält kraftiga pjäser som använts mot polisen och det har även upprättats anmälan om försök till grov misshandel. I sociala medier har flera boende i området samtidigt berättat hur de inte kan sova på grund av skjutandet och polisen har satt in extra resurser för att försöka hålla ordning i området med utökad bemanning ifall nya oroligheter bryter ut på måndagskvällen.

Men även framgent kan det bli aktuellt med ökad polisnärvaro och andra former av insatser för att säkerställa ordningen i stadsdelen.

– Det är ett utsatt område, Araby. Det har satts in och kommer sättas in resurser som kommer vara riktad insats mot området framöver då.

De här extra resurserna ni sätter in i Araby, kommer det påverka annan verksamhet eller ni klarar det ändå?

– Vi ska ju klara det. Men visst är det så att alla vill ha av kakan, det finns ju bara en del sen ska den delas på många. Men det är ett prioriterat område, absolut.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag