Ungern beredd ta emot kristen flykting från Sverige som riskerar dödsstraff i Iran

Aideen Strandsson. Foto: CBS News
  • Söndag 13 aug 2017 2017-08-13
E-post 1890

UNGERN Ungerns regering meddelar att de är beredda att ta emot Aideen Strandsson, en kristen flykting från Iran som Sverige har för avsikt att utvisa. Om hon skickas till Iran riskerar hon både fängelsestraff och möjligen även dödsstraff, rapporterar den kristna tevekanalen CBS. ”Vi skyddar Ungern från invasionen av migranter, men vi hjälper genuina flyktingar, de vars liv är i fara på grund av deras religion, nationalitet eller politiska åskådning, säger vice premiärminister Zsolt Semjén.

Den iranska skådespelaren Aideen Strandsson kom till Sverige 2014 med ett arbetsvisum. Hon lämnade islam och konverterade till kristendom, något som kan få stora konsekvenser om hon återvänder till Iran. Där kan fängelsestraff och i värsta fall dödsstraff vänta henne. Det rapporterar den amerikanska kristna tv-kanalen CBN News.

Trots detta har Migrationsverket nekat Strandsson asyl i Sverige. Nu riskerar hon att deporteras tillbaka till Iran, något som har väckt starka reaktioner efter att CBN uppmärksammat saken. CBN rapporterar att flera av deras tv-tittare har hört av sig till svenska Migrationsverket som i sin tur kontaktat CBS och förklarat att hur mycket än människor kontaktar Migrationsverket kommer det inte påverka Strandssons öde.

Nu har ärendet fått en ny vändning. Den ungerska regeringen, som normalt gjort sig kända för att konsekvent vägra ta emot migranter från mellanöstern, meddelar att Strandsson är välkommen att söka asyl i Ungern.

– Vi skyddar Ungern från invasionen av migranter, men vi hjälper genuina flyktingar, de vars liv är i fara på grund av deras religion, nationalitet eller politiska åskådning, säger Ungerns vice premiärminister Zsolt Semjén i ett uttalande på ungerska regeringens hemsida.

Semjén understryker också att de gör skillnad på vad de kallar ”ekonomiska migranter” och ”genuina asylsökare”. Vidare menar han att kristna människor med enkelhet kan integreras i kristna europeiska länder till skillnad från muslimer, som han menar inte vill låta sig integreras. Han menar även att det är Ungerns moraliska och konstitutionella plikt att hjälpa kristna flyktingar som söker en fristad.

Nyheter Idag har sökt Aideen Strandsson. I telefonen svarar hennes syster som hänvisar till rapporteringen i CBN News.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag