Ungern i hård strid om EU-budget: ”Inte ett enda öre ska till migranter”

Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Foto: European People's Party
  • Fredag 4 maj 2018 2018-05-04
E-post 1400

UNGERN En ny budget är i full gång att förberedas som kommer påverka hela den Europeiska Unionens ekonomi. Ett nytt fokus i budgeten är att Sverige ska betala mer pengar samt att mer resurser ska läggas på migrantfrågan. Ungerns premiärminister Viktor Orbán uppger nu att om pengar läggs på invandring kommer han att blockera den nya budgeten.

EU-kommissionen är i full fart med att ta fram en ny budget för hela den Europeiska Unionen, något som leder till en hel del konflikter mellan medlemsländerna om vad som bör prioriteras. På grund av Brexit lämnas ett stort hål i budgeten som kommissionen vill lösa genom att tvinga, bland annat, Sverige till att betala 40 procent mer i EU-avgift.

LÄS ÄVEN: Sveriges EU-avgift kan chockhöjas – Måste betala 16 miljarder extra per år

Nu går Ungerns premiärminister Viktor Orbán fram och hotar om att blockera den nya budgeten så att inga pengar läggs på migranter. Orbán berättar att hans regering inte kommer acceptera en budget där pengar läggs på migranter och budgeten måste accepteras av samtliga medlemsstater, uppger politico.

– Det kommer bli en lång debatt och förhandlingsprocess, uppger Orbán i en radiointervju och fortsätter.

– Vi tycker inte att ett enda öre ska gå till migranter.

Enligt Orbán borde inte pengar tas från program  som främjar regional utveckling och forskning och ges till länder som släpper in migranter. Den nya budgeten fokuserar kraftigt på att hantera migrationsfrågan, något som är populärt bland de sydliga länderna med en kraftig invandring.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag