Ungern stängde gränsen mot Kroatien – ”för att skydda Europa”

  • Lördag 17 okt 2015 2015-10-17
E-post 1097

UNGERN Regeringen i Ungern stängde vid midnatt natten till idag gränsen mot Kroatien. Anledningen är att landet vill få stopp på flödet av migranter som reser genom landet för att därefter ta sig vidare till framförallt Tyskland och Skandinavien.

Den senaste månaden har 80 000 migranter från olika länder i tredje världen, däribland länder som Syrien, Irak, Pakistan, Afghanistan, Somalia och Eritrea, korsat gränsen mellan Kroatien och Ungern. De flesta av dem vill ta sig vidare till norra Europas välfärdsländer i förhoppning om ett bättre liv där.

Ungern försöker förmå EU att mer effektivt stoppa flödet av migranter över gränsen mellan Grekland och Turkiet, men i brist på att unionen lyckas komma överens om en lösning stänger landet sina egna gränser istället.

– Det är inte det bästa alternativet, men det näst bästa för stunden. För att skydda Schengengränsen, det ungerska folket och Europa så kommer vi stänga gränsen vid midnatt, sade regeringstalesmannen Zoltán Kovács igår kväll.

Innan gränsen stängdes vid midnatt hann 6 000 migranter korsa gränsen under fredagsdygnet, vilket var nytt rekord skriver den ungerska regeringen på sin hemsida. Migranterna fördes därefter till gränsen mot Österrike varifrån de tar sig vidare till länder som Tyskland, Sverige och Finland.

Tidigare har Ungern stängt gränsen till Serbien, inte minst genom att bygga ett högt stängsel. Gränsen mot Kroatien är däremot nästan dubbelt så lång, vilket gjort att det tagit längre tid att säkra den gränsen.

Samtidigt som gränsen mellan Ungern och Kroatien stängs träder ett antal lagar i kraft som gör det illegalt att korsa gränsen på andra platser än de officiella gränsövergångarna. Dessutom kommer kännbara straff dömas ut till dem som gör åverkan på gränsstängslet, oavsett det är migranter som försöker ta sig in i landet illegalt eller någon som försöker hjälpa dem in i landet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag