Ungsvenskarna: Politikernas ansvar att pizzeriamördaren kan smita på permission

Foto: Pressbild/Polisen
  • Söndag 2 aug 2020 2020-08-02
E-post 1180

Grovt kriminella ska aldrig få permission om det kan äventyra avtjänandet av deras straff eller på något sätt hota brottsoffrens trygghet. Att så kunde ske när pizzeriamördaren Osman i princip traskade iväg i frihet är makabert. Ytterst är det lagstiftande politiker som är ytterst ansvariga och som svikit brottsoffren och laglydiga medborgare, skriver Emil Eneblad, Ungsvenskarna.

Listan på saker som inte står rätt till i vårt land är lång och fylld av allt från vardagsproblem för vanligt folk till storpolitiska frågor.

Som regel går det att förstå på ett ungefär hur vi hamnat där vi är men ibland uppstår situationer där det inträffade går bortom allt mänskligt förstånd. Förra veckan inträffade en sådan sak då en av de morddömda medlemmarna i ett Stockholmsbaserat kriminellt gäng under en permission i Kungsbacka fritogs av en taxi mitt framför näsan på vårdarna.

En av Sveriges råaste kriminella avvek alltså genom att i princip traska bort till en bil och åka iväg.

Händelsen är så makaber att man måste ställa frågan; var det någonting som rättssamhället inte gjorde fel? I det här fallet tycks samhället ha begått varje tänkbart misstag som kan begås i hanteringen av en morddömd.

Det första stora felet går att finna i möjligheten för synnerligen grova brottslingar att ens kunna få permission. Är det lämpligt med hänsyn till brottsoffer och flyktrisken att erbjuda den typen av förmåner för de som kallblodigt mördat eller begått andra grova brott? Självklart inte.

Grovt kriminella bör inte under några omständigheter ges möjlighet till permission eller andra förmåner som kan äventyra avtjänandet av deras straff eller brottsoffrens trygghet.

Permissioner och andra typer av förmåner fyller såklart en viktig funktion i arbetet för rehabilitering och återanpassning till samhället från ett kriminellt liv. Det är särskilt viktigt att unga förbrytare ges möjligheten att bli goda medborgare efter ett liv i kriminalitet. De kriminellas chans till återanpassning får dock aldrig gå ut över brottsoffers rätt till upprättelse och trygghet. Inte heller får det innebära att hederligt folk riskerar att utsättas för förrymda mördare eller andra grova våldsverkare.

I de fall att permissioner ska ges till mindre grova förbrytare måste alla möjliga åtgärder vidtas för att minimera flyktrisken och säkerställa brottsoffrens trygghet. Brottsoffret ska alltid konsulteras inför en eventuell permission och dess verkställande ska ske så att permissionen i minsta möjliga utsträckning påverkar brottsoffret. Vidare måste rejäla åtgärder vidtas för att förhindra avvikelser från permissioner.

Kriminalvården och andra berörda instanser måste få utökade befogenheter för att lösa sin uppgift och bara en sån sak som att sätta en fotboja med GPS på den som beviljats permission skulle bidra till minskade avvikelser från permissionerna.

Att dömda mördare tillåts hoppa in i en taxi och rymma under permission är inget annat än pinsamt. Det är förstås inte vårdarnas fel att dömda mördare får möjligheter till flykt serverade på silverfat, det ansvaret ligger hos politikerna.

Politiken måste ge kriminalvården de redskap de behöver för att kunna utföra sitt arbete på bästa möjliga sätt och framförallt måste vi se till att ingen dömd mördare någonsin ges chansen att rymma igen.

Om debattören
Emil Eneblad, 2:e Vice Nationell Talesperson Ungsvenskarna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag