UPPDATERAD LISTA: Besökte riskområde – då sade Löfven ”oacceptabelt” igen

Foto: Skärmdump från Expressen
  • Onsdag 21 okt 2020 2020-10-21
E-post 4232

BORLÄNGE Statsminister Stefan Löfven (S) har gjort sig känd för att använda uttrycket ”oacceptabelt”. På onsdagen var det dags igen när han besökte det utsatta området Tjärna Ängar i Borlänge. – Vi måste visa gängkriminaliteten att det är oacceptabelt, sade Löfven. Det är inte första gången Löfven använder ordet ”oacceptabelt” – Nyheter Idag har en ny uppdaterad lista.

Stadsdelen Tjärna Ängar, med en stor somalisk befolkning, har den senaste tiden uppmärksammats för grov brottslighet och oroligheter. Internationella studenter har larmat om att området inte upplevs som om det är Sverige. Glassbilen och taxi har slutat eller dragit ner på körningar till området.

Läs mer: Studentkår i protest mot boende i Tjärna Ängar: ”Är det här Sverige?”

På onsdagen besökte statsminister Stefan Löfven området. Han fick höra flera olika röster, några som berättade om överfall, men också mer positiva vittnesmål.

Mufassireen Ahmed, de internationella studenternas representant, bad att de internationella studenterna skulle slippa bo i Tjärna Ängar.

– Vi är bara här några månader, vi har inte tid att vänta på att nya lägenheter byggs. Vi vill till centrum, sade hon enligt Aftonbladet.

Stefan Löfven gav inga nya politiska besked under sitt besök. Han återupprepade vad han tidigare sagt.

– Det är ett helt grundläggande uppdrag för samhället att se till att människor ska få vara trygga, och därför ska vi återskapa tryggheten på gator och torg, sade Löfven till TT.

– Vi måste visa gängkriminaliteten att det är oacceptabelt, sade Löfven.

”Oacceptabelt” har blivit något av ett signum för statsministern. Senaste gången han använde uttrycket var i början av september om ”smågangstrar”.

Läs mer: ”Oacceptabelt” – Löfven rasar mot ”smågangstrar”

Den första sammanställningen av Löfvens frekventa bruk av ”oacceptabelt” gjordes 2017 av Per Gudmundson, tidigare ledarskribent på Svenska Dagbladet och numera presschef hos Kristdemokraterna.

”Helt oacceptabelt – det är ord som förpliktigar. Ska man tolka det som att Sveriges regering tänker prioritera kampen mot antisemitism? Prioritera den på vuxenvis, alltså, genom att nedprioritera något annat. Nej, så stora växlar kan man inte dra. Stefan Löfvens väg är beströdd med oacceptabla fenomen”, skrev Ann-Charlotte Martéus i Expressen i december 2017.

För ett drygt år sedan gjorde Nyheter Idag en lista, här är den, uppdaterad:

• ”Vi måste visa gängkriminaliteten att det är oacceptabelt” Löfven i Tjärna Ängar, 21 oktober 2020

• ”Det är fullständigt oacceptabelt att sådana här smågangstrar och ligor begränsar vanliga människors frihet i deras bostadsområden, i stan och på gator och torg. Det är oacceptabelt.” Löfven i en intervju med Expressen 2 september 2020

• ”Den bottenlösa tragedin lämnar ingen i Sverige oberörd. Kvinnans vänner tänder ljus utanför kiosken där hon sköts och vi är många som känner bedrövelse. Men där finns också ilskan över att det grova våldet sprider skräck och tar liv. Det är oacceptabelt.” Löfven efter mordet på läkaren Karolina Hakim, 27 augusti 2019

• ”Det här är fullständigt oacceptabelt och förstör hela trovärdigheten för finanssystemet.” Löfven efter uppgifter om misstänkt penningtvätt hos banker, 27 mars 2019

• ”Tiggeri och att människor sover på gatan, det är ingen framtid för någon. Det är inget vi ska vänja oss vid och acceptera.” (TT/Aftonbladet 26 december 2017)

• ”Det är oacceptabelt att människor inte vågar gå ut.”(Löfven efter att tre överfallsvåldstäkter ägt rum inom en månad i Malmö. Lovade också att tillföra resurser. SVT 17 december 2017)

• ”Jag har gett väldigt klart uttryck för att detta är fullständigt oacceptabelt i Sverige.” (Om brandattentat mot synagogor, TT 15 december 2017)

• ”Där är politiska motsättningar ett sätt att attackera judar som folkgrupp. Det är fullständigt oacceptabelt.” (Om antisemitism bland invandrargrupper, TT 12 december 2017)

• ”Det här är helt oacceptabelt i Sverige. Vi kan inte ha något som helst utrymme för detta judehat. Vi måste arbeta på alla håll och kanter för att få bort det.” (Om antisemitism, Aftonbladet 11 december 2017)

• ”Att människor säljs som slavar är oacceptabelt och det måste vi åtgärda så snabbt och hårt det bara går.” (Om slavhandeln i Libyen, TT 29 november 2017)

• ”Det har Margot Wallström redan tagit upp med deras utrikesminister och det kommer vi att ta upp också under det här mötet för det är sådant som är oacceptabelt.” (Journalist från Azerbadjan tillåts inte lämna hemlandet, TT 24 november 2017)

• ”Det är dags att vädra ut det där unkna som uppenbarligen har pågått på så många ställen i vårt samhälle. Det är fullständigt bedrövligt och oacceptabelt.” (Om sexuella övergrepp mot kvinnor, efter #metoo och att S-toppen Roger Mogert tvingades bort, 23 november 2017)

• ”Arbetslöshet, fattigdom och ojämlikhet nådde oacceptabelt höga nivåer i Europa.” (Debattartikel om socialpolitik i EU, SvD 16 november 2017)

• ”Det är väldigt allvarligt och helt oacceptabelt. Det här är brott som måste klaras upp snabbt. När kvinnor anmäler ska det naturligtvis inte läggas på hög, för då tappar man tilltron till rättsväsendet.” (Löfven om att våldtäktsanmälningar läggs på hög, 10 november 2017)

• ”Det är inte acceptabelt att företag helt undgår att betala skatt genom aggressiv skatteplanering.” (Internetföretag som inte betalar skatt i EU, TT 18 oktober 2017)

• ”Det är fullständigt oacceptabelt, det är obegripligt var det än sker, men att på ett EU-möte bli utsatt, det är bedrövligt.” (Löfven kommenterar att hans partikollega Margot Wallström säger att hon blivit tafsad på under ett EU-möte, Aftonbladet 17 oktober 2017)

• ”Jag tycker att det är oacceptabelt. Samma dag som vi fick reda på det här, den dagen nyheten kom, tog vi kontakt med lotteribolaget och sa att det här måste ni reda ut. Vi ska inte sätta människor i skuld.” (A-lotteriernas spel skuldsätter många Gävleborgsbor, Arbetarbladet 8 september 2017)

• ”Det är inte acceptabelt, vi måste angripa problemet ordentligt.” (Skjutningar, SVT 21 augusti 2017)

• ”Det är oacceptabelt. Det är ett gemensamt ansvar.” (Visegradländer vill inte ta emot fler asylsökande, SVT 23 juni 2017)

• ”Tillgängligheten har försämrats de senaste åren. Det är inte acceptabelt.” (Löfven om de växande vårdköerna, 1 maj 2017)

Bli prenumerant för 69 kronor i månaden och se hela listan.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag