”Oacceptabelt” – Löfven rasar mot ”smågangstrar”

Foto: Skärmdump från SVT Play
  • Torsdag 3 sep 2020 2020-09-03
E-post

STOCKHOLM I en intervju med Expressen slår statsminister Stefan Löfven tillbaka mot anklagelser om att regeringen ”verkar sova”. I intervjun vägrar Löfven att se några kopplingar mellan den grova våldsbrottsligheten och invandringen. Han säger också att det är ”oacceptabelt” att kriminella begränsar vanligt folks frihet. Det är inte första gången Löfven använder ordet ”oacceptabelt” – Nyheter Idag har en ny uppdaterad lista.

Stefan Löfven intervjuas av Expressens Maggie Strömberg om det grova våldet som plågat Sverige under sommaren.

En 12-årig flicka sköts ihjäl vid en mack i Norsborg, två tonårspojkar hittades på en kyrkogård i Solna efter vad åklagaren tror är en lång mardrömsnatt med utdragen misshandel med sexuella inslag. I Göteborg har kriminella invandrargäng upprättat vägspärrar. I både Göteborg och Malmö har det utbrutit kravaller under sommaren.

Situationen är sådan att rikspolischefen Anders Thornberg nyligen gick ut i ett pressmeddelande och sade att ”polisen har ett tufft operativt läge” och att läget var synnerligen allvarligt. Nyheter Idag har sökt Thornberg som hittills vägrat ställa upp på intervju.

Läs även: Efter kravallerna: Rikspolischefen vägrar intervjuas – skickar ut pressmeddelande istället

Löfven håller med Thornberg.

– Det här är ett förbannat gift i vårt samhälle. Det begränsar människors frihet och det har jag sagt hela tiden, säger Löfven och fortsätter:

– Det är fullständigt oacceptabelt att sådana här smågangstrar och ligor begränsar vanliga människors frihet i deras bostadsområden, i stan och på gator och torg. Det är oacceptabelt, säger Löfven.

Han menar att det är en uppgift för ”hela samhället” att stoppa gängkriminaliteten.

– Vi ska hjälpas åt i vårt samhälle. Vi ska ha ett tryggt samhälle och ett starkt samhälle, menar Löfven som vägrar göra några kopplingar mellan asylinvandring och den grova våldsbrottsligheten.

– Jag tänker inte säga att det här våldet tillhör den och den folkgruppen, eller hör ihop med var man kommer ifrån. Vi har problem med brottslighet, till en stor del så handlar det också om klass. Vi har ett samhälle som är för delat, det är för stora skillnader i villkor. Brottslighet är aldrig acceptabelt, aldrig någonsin. Vi har nu fler människor i fängelse än kanske någonsin, säger Löfven.

Löfvens påstående om ”fler människor i fängelse än kanske någonsin” stämmer inte enligt en granskning som Kvartal nyligen gjort.

Aftonbladets ledarsida (oberoende socialdemokratisk) är mycket kritisk till Löfven och undrar om han sover på sina möten. Enligt Aftonbladet saknar regeringen hittills handlingskraft. I intervjun med Expressen biter Stefan Löfven ifrån och säger att det är ”lögn och förbannad dikt” att ingenting görs.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ifrågasätter i ett inlägg på sin Facebook att det handlar om ”smågangsters”.

”Tror man att det är ”smågangstrar” som terroriserar hela bostadsområden, sätter upp vägspärrar och dödar oskyldiga, ja då behöver man förstås inte göra mycket åt det som nu sker. Då kan man nöja sig med små politiska justeringar i marginalen. Det kanske är bekvämt för statsministern.”

Löfvens användande av ordet ”oacceptabelt” har tidigare uppmärksammats.

”Helt oacceptabelt – det är ord som förpliktigar. Ska man tolka det som att Sveriges regering tänker prioritera kampen mot antisemitism? Prioritera den på vuxenvis, alltså, genom att nedprioritera något annat. Nej, så stora växlar kan man inte dra. Stefan Löfvens väg är beströdd med oacceptabla fenomen”, skrev Ann-Charlotte Martéus i Expressen i december 2017.

Den första sammanställningen av Löfvens frekventa bruk av ”oacceptabelt” gjordes 2017 av Per Gudmundson, tidigare ledarskribent på Svenska Dagbladet och numera presschef hos Kristdemokraterna.

För ett drygt år sedan gjorde Nyheter Idag en lista, här är den, uppdaterad:

”Den bottenlösa tragedin lämnar ingen i Sverige oberörd. Kvinnans vänner tänder ljus utanför kiosken där hon sköts och vi är många som känner bedrövelse. Men där finns också ilskan över att det grova våldet sprider skräck och tar liv. Det är oacceptabelt.” Löfven efter mordet på läkaren Karolina Hakim, 27 augusti 2019

”Det här är fullständigt oacceptabelt och förstör hela trovärdigheten för finanssystemet.” Löfven efter uppgifter om misstänkt penningtvätt hos banker, 27 mars 2019

”Tiggeri och att människor sover på gatan, det är ingen framtid för någon. Det är inget vi ska vänja oss vid och acceptera.” (TT/Aftonbladet 26 december 2017)

”Det är oacceptabelt att människor inte vågar gå ut.”(Löfven efter att tre överfallsvåldstäkter ägt rum inom en månad i Malmö. Lovade också att tillföra resurser. SVT 17 december 2017)

”Jag har gett väldigt klart uttryck för att detta är fullständigt oacceptabelt i Sverige.” (Om brandattentat mot synagogor, TT 15 december 2017)

”Där är politiska motsättningar ett sätt att attackera judar som folkgrupp. Det är fullständigt oacceptabelt.” (Om antisemitism bland invandrargrupper, TT 12 december 2017)

”Det här är helt oacceptabelt i Sverige. Vi kan inte ha något som helst utrymme för detta judehat. Vi måste arbeta på alla håll och kanter för att få bort det.” (Om antisemitism, Aftonbladet 11 december 2017)

”Att människor säljs som slavar är oacceptabelt och det måste vi åtgärda så snabbt och hårt det bara går.” (Om slavhandeln i Libyen, TT 29 november 2017)

”Det har Margot Wallström redan tagit upp med deras utrikesminister och det kommer vi att ta upp också under det här mötet för det är sådant som är oacceptabelt.” (Journalist från Azerbadjan tillåts inte lämna hemlandet, TT 24 november 2017)

”Det är dags att vädra ut det där unkna som uppenbarligen har pågått på så många ställen i vårt samhälle. Det är fullständigt bedrövligt och oacceptabelt.” (Om sexuella övergrepp mot kvinnor, efter #metoo och att S-toppen Roger Mogert tvingades bort, 23 november 2017)

”Arbetslöshet, fattigdom och ojämlikhet nådde oacceptabelt höga nivåer i Europa.” (Debattartikel om socialpolitik i EU, SvD 16 november 2017)

”Det är väldigt allvarligt och helt oacceptabelt. Det här är brott som måste klaras upp snabbt. När kvinnor anmäler ska det naturligtvis inte läggas på hög, för då tappar man tilltron till rättsväsendet.” (Löfven om att våldtäktsanmälningar läggs på hög, 10 november 2017)

”Det är inte acceptabelt att företag helt undgår att betala skatt genom aggressiv skatteplanering.” (Internetföretag som inte betalar skatt i EU, TT 18 oktober 2017)

”Det är fullständigt oacceptabelt, det är obegripligt var det än sker, men att på ett EU-möte bli utsatt, det är bedrövligt.” (Löfven kommenterar att hans partikollega Margot Wallström säger att hon blivit tafsad på under ett EU-möte, Aftonbladet 17 oktober 2017)

”Jag tycker att det är oacceptabelt. Samma dag som vi fick reda på det här, den dagen nyheten kom, tog vi kontakt med lotteribolaget och sa att det här måste ni reda ut. Vi ska inte sätta människor i skuld.” (A-lotteriernas spel skuldsätter många Gävleborgsbor, Arbetarbladet 8 september 2017)

”Det är inte acceptabelt, vi måste angripa problemet ordentligt.” (Skjutningar, SVT 21 augusti 2017)

”Det är oacceptabelt. Det är ett gemensamt ansvar.” (Visegradländer vill inte ta emot fler asylsökande, SVT 23 juni 2017)

”Tillgängligheten har försämrats de senaste åren. Det är inte acceptabelt.” (Löfven om de växande vårdköerna, 1 maj 2017)

”Det är fullständigt oacceptabelt att en regim får bete sig på ett sådant sätt mot sin egen befolkning.” (Bombningar i Syrien, TT 5 april 2017)

”Det är inte en acceptabel åsikt att säga att man ska förinta någon.” (Om hur poliser uttrycker sig, TT 22 mars 2017)

”Det här är allvarligt för att det kväver samhällen och begränsar människors rörelsefrihet. Det är fullständigt oacceptabelt.” (Om hur den organiserade brottsligheten breder ut sig, TT 9 mars 2017)

”Helt oacceptabelt att svenska medborgare drabbas.” (USA inför inreseförbud och vissa svenskar födda i andra länder drabbas, SvD 1 februari 2017)

”På det personliga planet är det en tragedi, naturligtvis. Sedan för samhällets del är det fullständigt oacceptabelt att vi har ett sådant klimat att människor tar sig rätten att mörda.” (Dödsskjutningar i Malmö, TT 16 januari 2017)

”Det naturligtvis är både oacceptabelt och meningslöst att bränna bilar och kasta sten på brandkåren” (Löfven på Facebook efter upplopp i Stockholmsförorten Husby, 20 maj 2013)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag