Studentkår i protest mot boende i Tjärna Ängar: ”Är det här Sverige?”

Bostäder i Tjärna Ängar. Foto: Calle Eklund / Wikimedia Commons
  • Lördag 10 okt 2020 2020-10-10
E-post 879

BORLÄNGE Dalarnas studentkår kräver att de studenter som bor i problemområdet Tjärna Ängar i Borlänge ska få bostäder någon annanstans. I ett brev till högskolan berättar kåren om allvarliga problem med kriminalitet och otrygghet. ”Studenter besväras av tanken att de upplever en glimt av krigsländer på sitt boende”, skriver man bland annat.

I ett brev till styrelsen på Högskolan Dalarna tar Dalarnas studentkår upp situationen för deras studenter som fått boenden i stadsdelen Tjärna Ängar – ett ”riskområde” enligt polisens klassificering av utsatta områden.

Studentkåren skriver att studenterna, varav de flesta kommer från utlandet, möter ett Sverige som de inte hade väntat sig.

”Den första intrycket som varje student får, båda nationella och internationella, är ’Oj! Var är vi? Är det här Sverige?'”

Studentkåren listar några av de incidenter som har skett. Det handlar om att studenter har blivit utsatta för inbrott, stölder, knivattacker. Kvinnliga studenter upplever att de har blivit förföljda och trakasserade. Det har även förekommit skottlossningar, bland annat mellan polis och kriminella.

”Studenter besväras av tanken att de upplever en glimt av krigsländer på sitt boende, vilket har lett till utbredd depression”, skriver studentkåren.

”Den allmänna åsikten bland studenter är att de inte känner att de bor i Sverige, de hör inte språket och får inte uppleva kulturen och traditionerna, vilket gör att de känner att de bor i ett segregerat område.”

Studentkåren menar att ”nog är nog” och att man nu vill att något görs åt problemen så fort som möjligt. De vill att deras studenter ska få bo i ett annat område som är mer säkert, där det finns företag och där invånarna jobbar. Man vill också att det ska vara ett område där utländska studenter kan uppleva svensk kultur och höra språket.

”Förolämpar hela den östafrikanska folkgruppen här”

Mufassireen Ahmed är kårens representant för internationella studenter och en av undertecknarna av brevet.

– Studenter som kommer hit betalar för sin utbildning och har höga förväntningar. De tänker sig Sverige som ett i-land och man förväntar sig att få ta del av svenska traditioner, kultur och att få bo i en bra miljö. Det är det man ser på Instagramkonton och i reklam för Sverige. En del säger att det de väntade sig inte är det Sverige som de upplever nu, säger hon till Aftonbladet.

Tidningen skriver att majoriteten av de boende i Tjärna Ängar är invandrare och att många av dem kommer från Somalia. I brevet beskrivs Tjärna Ängar som ett område med väldigt hög arbetslöshet, fattigdom, analfabetism och extremt låg utbildningsnivå jämfört med andra delar av Borlänge.

Alla håller dock inte med. Aftonbladet pratar med en kvinnlig student som tycker att det studentkåren uttrycker är kränkande och fördomsfullt.

– Man skriver att människor i Tjärna Ängar inte kan läsa och skriva och förolämpar hela den östafrikanska folkgruppen här. Och om studenter som kommer hit tror att de ska få bo med en vit svensk som granne när de kommer till Sverige och inte vill bo med mörkhyade så har de kommit till fel land, säger hon.

– Jag är mörkhyad och jag pratar svenska.

Läs även: Attack mot tidningsbud i Tjärna Ängar – nu stoppas arbetet nattetid

Läs även: Poliser luras i bakhåll i Borlänge – politiker skyller på pandemin

Läs även: Glassbilen stoppas efter attacker i Borlänge

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag