Uppdrag Granskning om invandrare och våldtäkter: ”Frågan har varit väldigt infekterad”
GÖTEBORG Onsdagens Uppdrag Granskning har kartlagt våldtäktsmännens bakgrund i de fem senaste årens tingsrättsdomar i Sverige. – Det var ett ganska ambitiöst upplägg. Totalt handlar det om 843 gärningsmän, säger Petter Ljunggren, som gjort reportaget tillsammans med Johan Frisk.
Nyheter Idag når Petter Ljunggren när han är på väg till SVT. Det är dags för en sista genomtittning av reportaget innan sändningen på onsdag.
Läs mer: Uppdrag granskning om våldtäktsdömda: Nästan 60 procent är födda utomlands
Han berättar att arbetet med Uppdrag Gransknings reportage ”Dömda för våldtäkt” började i våras i samband med att det diskuterades bland politiker och opinionsbildare om gärningsmännens bakgrund. Brottsförebyggande rådet, Brå, utreder på uppdrag av regeringen varför sexualbrott ökat. Man har i det arbetet valt att titta enbart på offer och inte på gärningsmännen och deras etnicitet.
– Det kom en diskussion om varför man inte tittar på gärningsmännen. Då är det något spännande att titta på, varför man inte gör det. Sedan tidigare vet man att invandrare är överrepresenterade (bland annat från en Brårapport från 2005, reds anm), säger Petter Ljunggren.
Det motstånd, eller ovilja, som fanns för att ta reda på färsk statistik blev till en startpunkt i reportaget.
– Jag försökte ta reda på vad som hänt. Varför man inte ville ta reda på det. Sedan så ville vi ta reda på, så gott det går, hur det ser ut, säger Petter Ljunggren och fortsätter:
– Vi hade ett ganska ambitiöst upplägg. Totalt handlar det om 843 gärningsmän och vi skulle gå igenom samtliga tingsrättsdomar för våldtäktsmål de senaste fem åren.
För att hantera all data så kopplades frilansjournalisten Johan Frisk till arbetet med reportaget.
– Han är en skitduktig researcher. En riktig excelresearcher. Kan dra in material i excel och sammanställa det. Medan jag har jagat svaren på varför man inte har tagit fram det här.
Vad fick du för svar?
– Svaret från personer jag intervjuat är att det är väldigt kopplad till frågan om invandring. Som är en väldigt infekterad fråga. Det vi har sett när vi har undersökt det här och gått tillbaka till gamla teveklipp, är att den här frågan har varit aktuell sedan 70-talet. säger Petter Ljunggren.
Han berättar om gamla teveinslag där frågan om invandrarmän som potentiella sexförövare diskuteras på ett annat sätt än idag. Inslagen bildsattes också på ett något annorlunda sätt.
– Det var bland annat ett inslag från en strand med kvinnor med nakna bröst och invandrarmän i bakgrunden, säger Petter Ljunggren.
Att invandrare är överrepresenterade bland våldtäktsmän är numera allmänt känt. Att så många som närmare 60 procent av alla dömda våldtäktsmän är födda utomlands är dramatiska siffror. Ännu högre är överrepresentationen när det gäller överfallsvåldtäkter. Den här statistiken är en del av Uppdrag Gransknings reportage.
Men i reportaget ställs också frågan varför det är en överrepresentation.
– Så tidigt som 1989 satt Jerzy Szarnecki och efterlyste mer forskning på området. Det jag upptäckte är att man fortfarande inte riktigt har svarat på det, säger Petter Ljunggren.
Han har sett att det i huvudsak står två förklaringsmodeller emot varandra på området. Den ena förklaringen är att det är sociala och ekonomiska omständigheter som ligger bakom att män blir våldtäktsmän. Den andra förklaringen hänvisar till kulturella faktorer, att förövare kommer från patriarkala miljöer med en annan syn på kvinnors sexualitet och rättigheter.
– Det är väldigt viktigt att påpeka att det är en liten andel som begår den här typen av brott, säger Petter Ljunggren.
Det har tidigare gjorts olika granskningar och studier på området invandrare och sexualbrott. Petter Ljunggren nämner Aftonbladet, Expressen och Joakim P Jonasson som exempel.
– Vi har tagit alla våldtäkter under fem år och gått igenom dem. Det är den största journalistiska genomgång som gjorts, säger Ljunggren.
Han är medveten om att invandrares överrepresentation i våldtäkter är en fråga som intresserar och engagerar många.
– I en väldigt infekterad debatt som pågår i stugorna och på sociala medier, då är Uppdrag Granskning helt rätt redaktion att lyfta upp frågan. Vi frågar oss varför det ser ut så här.
”Dömda för våldtäkt” kommer att finnas på Uppdrag Gransknings hemsida.