Uppdrag granskning om våldtäktsdömda: Nästan 60 procent är födda utomlands

Kriminologen Jerzy Sarnecki säger nu att det borde ha gjorts mer forskning om våldtäktsmäns ursprung. Foto: Uppdrag granskning
  • Tisdag 21 aug 2018 2018-08-21
E-post

SVERIGE SVT:s Uppdrag granskning har gjort en kartläggning som visar att nästan 60 procent av de män som har dömts för våldtäkt är födda utomlands. Det meddelar programmet på tisdagen.

”Frågan om gärningsmännens ursprung är laddad, men inte ny. Redan i slutet av 1980-talet efterlystes en utredning om varför utlandsfödda män är överrepresenterade i statistiken av våldtäktsdömda”, skriver Uppdrag granskning i ett pressmeddelande.

Nästan 30 år senare har det ännu inte gjorts någon undersökning om varför utlandsfödda män är överrepresenterade. Uppdrag granskning skriver att man har sökt svar på varför det är så.

Man har också gjort en kartläggning som visar att 58 procent av de som dömdes för våldtäkt eller försök till våldtäkt mellan 2012 och 2017 är födda utomlands. När det gäller överfallsvåldtäkter är siffran ännu högre, enligt Uppdrag granskning.

– Vi borde ha forskat på det här betydligt mer intensivt. Nu kanske inte jag är den största syndaren, för jag har ändå gjort en del sådan forskning. De andra har inte gjort många knop alls. Det är illa, säger kriminologen Jerzy Sarnecki till SVT:s reportrar.

Läs även: Aftonbladets granskning visar: 99 av 112 gruppvåldtäktsmän har utländsk bakgrund

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag