Patrik, 40, gjorde egen studie om sexbrott – ”95,6 procent av överfallsvåldtäkterna begås av invandrare”

Foto: Privat/Faksimil
Foto: Privat/Faksimil
 • Tisdag 24 okt 2017 2017-10-24
E-post 1620

SVERIGE Mer än 95 procent av överfallsvåldtäkterna i Sverige begås av män med utländsk härkomst. Det hävdar den 40-årige butikssäljaren Patrik Jonasson som gjort sin egen studie under våren och sommaren. – Jag anser man kan lita på att datan stämmer, säger han till Nyheter Idag.

Till vardags jobbar han numera som säljare men har en mångårig bakgrund som truckförare. Han bor i Eskilstuna, är 40 år och heter Patrik Jonasson.

I maj i år påbörjade Patrik ett omfattande arbete med att begära ut domar i sexualbrottsmål från alla domstolar i Sverige. Anledningen var att han ville sammanställa sin egen statistik kring hur det ligger till med våldtäkter och andra sexbrott, vilka förövarna är och deras härkomst.

Sammanlagt har Patrik gått igenom 4 142 domar i sexualbrottsmål från 2012 till 2017. 614 domar gäller våldtäkt av normalgraden medan 94 är grova våldtäkter. Ungefär en tiondel av våldtäkterna är så kallade överfallsvåldtäkter där en kvinna blir våldtagen av en för henne okänd man. Igår publicerades resultatet; en 80 sidor lång hemsnickrad rapport med en hel del iögonenfallande uppgifter.

Studien har uppmärksammats av bland andra Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpi, nationalekonomen och debattören Tino Sanandaji, journalisten och kolumnisten Thomas Gür och Nyheter Idags båda krönikörer Katerina Janouch och Peter Springare.

I studien kan man bland annat läsa att 95,6 procent av överfallsvåldtäkterna och 90 procent av gruppvåldtäkterna begås av män med utländsk härkomst. I synnerhet pekas afrikaner, män från Mellanöstern och afghaner ut som mycket kraftigt överrepresenterade vid grövre former av sexualbrott.

Inga akademiska meriter

Patrik Jonasson, som även kallar sig Joakim P Jonasson då han heter Joakim i andranamn, vill inte prata i telefon med Nyheter Idag. Istället svarar han på våra frågor via mejl.

”Jag gör mig ändå bättre i skrift än i tal”, skriver han.

På en direkt fråga vad han har för akademiska meriter för att kunna göra en sådan här studie svarar han:

”Jag har inte några akademiska meriter som är relevanta i sammanhanget men samtidigt anser jag att den statistiska nivån inte sådan att man behöver akademisk utbildning. Hade materialet varit mer omfattande hade det nog krävts, för att göra statistiskt säkra urval, men ambitionen att samla alla domar förenklar ju en del ur statistisk synpunkt.”

Den som läser studien ser ganska snart en del märkliga ordval och formuleringar. Bland annat använder Patrik ordet ”asylant” istället för asylsökande och delar in våldtäkter i kategorier som ”klassisk”, ”utslagen” och ”överfall”.

”Jag gör ingen hemlighet av att jag själv inte är opartisk i sammanhanget, däremot är forskningsmaterialet opartiskt. Språkbruket som används i undersökningen är ofta en reflektion av min egen politiska åskådning och läsare vet redan från inledningen att jag är Sverigedemokrat”, kommenterar Patrik.

Patrik Jonasson menar i studien att han har ett ”Sverigedemokratiskt synsätt” och i sociala medier samt i mejl till Nyheter Idag uppger han att han kandiderar som politiker för partiet på kommun- och landstingsnivå.

SD vill emellertid inte kommentera kopplingen till dem. I ett mejl till Nyheter Idag skriver pressassistenten Ludvig Grufman följande:

”Tyvärr får jag meddela att vi inte offentliggör kandidaturer innan kandidaturtiden är ute. Denna löper ut den 1 januari 2018.”

”Kan lita på datan”

Trots Patrik Jonassons politiska färg och hans bristande akademiska meriter menar han att man kan lita på den studie som han har gjort.

”Jag anser man kan lita på att datan jag presenterar i undersökningen stämmer överens med verkligheten”, skriver han och tillägger:

”Jag redovisade källdata och forskningsmaterial i samband med publiceringen för att jag är övertygad jag kommit så nära sanningen som jag kunnat.”

Den som vill kan alltså själv ladda ned alla domar, och Patrik Jonassons sammanställning, från hans blogg och försöka avgöra om hans slutsatser stämmer.

Några av Patrik Jonassons slutsatser
 • Andelen dömda svenskar, i proportion till andra grupper, har minskat sedan 2013 och sjunkit kraftigt de senaste två åren.
 • Män med utomeuropeisk härkomst begår 84% av grova våldtäkter. Svenskar kommer först på fjärde plats, efter afghaner, irakier och somalier.
 • Två av tre grova våldtäkter begås av asylsökande eller män som getts uppehållstillstånd.
 • Landsgrupper med högst faktor (sannolikhet) att begå grov våldtäkt är i turordning algerier, afghaner, tunisier, marockaner och palestinier.
 • 95,6% av överfallsvåldtäkter begås av män med utländsk härkomst.
 • Flest överfallsvåldtäkter räknat i individer begås i turordning av somalier, eritreaner, algerier, irakier och gambier.
 • Flest överfallsvåldtäkter begås i Stockholm, Hudiksvall och Eskilstuna.
 • 90% av gruppvåldtäkter begås av män med utomeuropeisk härkomst. Var fjärde våldtäktsman som agerat i grupp är afghan.
 • Flest våldtäktsmän som agerat i grupp har dömts i Ystad, Eksjö och Uppsala. Göteborg är på 11:e plats, Stockholm 16:e och Malmö 21:a.
 • Utlänningar ofredar svenskar sexuellt i mycket större utsträckning än andra utlänningar.
 • Män med europeisk härkomst begår oftast andra former av sexuellt ofredande än tafsning. Tre fjärdedelar av dömda afrikaner har tafsat på sitt offer.
 • En majoritet av de som döms för koppleri är rumäner.
 • Homovåldtäkters andel av totala våldtäkter har stigit kraftigt de senaste åren, samtidigt är gruppvåldtäkt mot män nu den vanligaste kategorin.
 • 85% av de som dömts för gruppvåldtäkt mot män är afghaner.
 • Adopterade män, oavsett land, begår sexualbrott i högre utsträckning än inte bara svenskar utan även icke-adopterade från samma landsgrupp.
 • Svenska män är överrepresenterade i endast tre rubriceringar: köp av sexuell handling av barn, barnpornografibrott och utnyttjande av barn för sexuell posering.
Litar du på Patrik Jonassons studie?
6716 röster (se resultat)

Se även:
Professor i kriminologi om Patriks studie: ”Han har gjort den väldigt amatörmässigt”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag