Uppemot 100 000 polacker marscherade i Warszawa: ”Europa ska vara vitt”

  • Måndag 13 nov 2017 2017-11-13
E-post 15

POLEN Tiotusentals polacker marscherade i lördags i Polens huvudstad Warszawa. Enligt Politico höll demonstranterna bland annat upp banderoller med texter som ”Europa ska vara vitt eller obebott”.

Uppgifterna om antalet demonstranter i lördagens marsch går isär. Polska medier rapporterar om uppemot hundratusen deltagare medan exempelvis brittiska The Guardian skriver att 60 000 deltog.

”Europa ska vara vitt eller obebott”, ”Rent blod, sunt sinne” och ”Nej till islam” var några av de budskap som syntes på banderollerna. ”Ut med flyktingarna” och ”Rent Polen, vitt Polen” var några av de slagord som hördes.

Andra deltagare i demonstrationen höll upp banderoller där såväl nazistiska hakkors som den kommunistiska hammaren och skäran var överstrukna. Merparten av deltagarna i demonstrationen tycks dock ha avstått från utpräglade politiska budskap och nöjde sig med att helt enkelt vifta med polska flaggan.

Lördagen var Polens nationaldag – i år är det 99 år sedan landet blev självständigt. Den numera årligen återkommande demonstrationen kallas för Självständighets­marchen, eller Marsz Niepodległości på polska, och anordnades i år för åttonde året i rad. Antalet deltagare i den har ökat kraftigt de senaste åren och årets marsch var den största hittills. Deltagare strömmade till från hela Europa och bland annat svenska Nordisk ungdom skriver på sin hemsida att man deltog i marschen med ett 20-tal deltagare.

Enligt Nick Lowles från Hope Not Hate, en brittisk motsvarighet till svenska nätverket Expo på den yttersta vänsterkanten, har marschen kommit att bli en knutpunkt för människor med åsikter på yttersta högerkanten.

– Antalet deltagare i år ser ut att vara fler och även om inte alla som marscherar är aktivister på yttersta högerkanten eller fascister så har den utan tvekan kommit att bli mer signifikant och blivit en magnet för grupper på den yttersta högerkanten runt om i världen, säger han till The Guardian.

En av organisatörerna till marschen är Allpolsk ungdom, en ungdomsorganisation som står nära ett antal nationalistiska och national­konservativa småpartier som finns representerade i landets parlament. Partierna ingick valtekniskt i parlamentsvalet 2015, ingår i oppositionen och hade i senaste valet stöd från lite drygt nio procent av väljarna.

Men det är inte bara ultranationalister som deltar i den årliga demonstrationen. Ett stort antal av deltagarna i marschen uppges exempelvis ha varit sympatisörer till regeringspartiet Lag och rättvisa.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det att det under marschen förekom en banderoll med texten ”Be om en islamsk förintelse”. Uppgiften kom ursprungligen från CNN, spreds vidare av ett stort antal mediebolag världen över, men har visat sig vara falsk.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag