Uppgång för SD i Sölvesborg – går mot trenden

Louise Erixon (SD) Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 18 apr 2020 2020-04-18
E-post 1914

SÖLVESBORG För landet i stort visar opinionsundersökningar att Sverigedemokraternas stöd har minskat under coronakrisen medan Socialdemokraterna skjutit i höjden. Men i Sölvesborg har trenden varit den motsatta, rapporterar Kvällsposten.

En mätning från Sifo, beställd av SD och gjord mellan 16 mars och 1 april, visar att partiet har ökat med sju procentenheter sedan kommunvalet 2018, från 29 till 36 procents stöd. Samtidigt har S minskat med sex procentenheter, från 33 till 27 procent.

SD styr i kommunen tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala SoL-partiet – tillsammans kallade Samstyret.

Louise Erixon (SD) är kommunstyrelsens ordförande och förklarar ökningen med att hon leder ”en stabil majoritetskoalition med mycket handlingskraft”.

– Beslut som har har fattats är i enlighet med vad vi har sagt. Vi är tydligt transparenta med vad för politik man får, säger hon till Kvällsposten.

Oppositionsrådet Johanna Beijer (S) är däremot inte imponerad av vad Samstyret har åstadkommit.

– Det är ett oerfaret gäng, det märks. De har bytt ganska många människor på ledande positioner. De lägger jättemycket förslag och ska förändra mycket, det är ganska stressande för tjänstepersonskåren, säger hon till Kvällsposten.

Hon menar också att SD:s framgång i kommunen är en del av en större trend i Europa.

– Det har blivit mer högerinriktat och konservativt i många frågor. Det finns en rädsla för ett öppnare samhälle.

Läs även: Arvid Hallén om konservatismens renässans: ”Lite yrvaket”

Läs även: Louise Erixon (SD): ”Det behövs ett kommunalt uppror”

Nu behöver vi din hjälp

Tycker du att det behövs ett alternativ till public service och de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag