Uppgift: Efterlyst svensk medborgare gripen i Turkiet

Bild: Privat/FBI
  • Söndag 5 nov 2023 2023-11-05
E-post

Turkiets inrikesminister Ali Yerlikaya uppger i ett inlägg på plattformen X att den internationellt efterlysta svenska medborgaren Maximilian Rivkin har gripits i landet.

Rivkin har varit internationellt efterlyst sedan i somras som misstänkt för bland annat trafficking, narkotikasmuggling och penningtvätt, rapporterar Expressen.

Rivkin är häktad i sin frånvaro i Sverige som misstänkt för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott.

Han är även efterlyst av USA som misstänkt för att ha varit en ledande administratör och möjliggörare av grov organiserad brottslighet genom FBI:s egna chattjänst Anom, som använts för kommunikation av kriminella världen över.

I somras erbjöd USA:s utrikesdepartement en belöning på omkring 54 miljoner kronor för information som skulle leda till Rivkins gripande.

På lördag kväll greps Rivkin och en annan person av turkisk polis i Istanbul. Turkiets inrikesminister Ali Yerlikaya uppger att Rivkin ansökt och fått ett turkiskt medborgarskap genom ett falskt bulgariskt pass. När det uppdagades fråntogs han sitt turkiska medborgarskap. I samband med det framkom att Rivkin var internationellt efterlyst.

Svensk polis kan på lördagskvällen inte bekräfta den turkiske inrikesministerns uppgifter.

– I nuläget kan vi inte bekräfta de uppgifterna. Just nu har vi inte den informationen, sade Irene Sokolow vid polisens nationella mediecenter till Aftonbladet.

Läs även: Räv-rappare greps i Tunisien

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag