Uppgift: Migrationsverket ska utreda återkallning av Momikas skyddsstatus

Salwan Momika. Foto: Privat / Tobias Hellsten CC BY-SA 4.0
  • Fredag 21 jul 2023 2023-07-21
E-post

Migrationsverket ska utreda om den irakiska koranbrännaren Salwan Momikas skyddsstatus och uppehållstillstånd ska återkallas, uppger Dagens Nyheter. Irak, som brutit de diplomatiska förbindelserna med Sverige på grund av Momikas demonstration utanför landets ambassad på torsdagen, har tidigare begärt Momika utlämnad till landet.

Salwan Momika, 37, har blivit känd över hela världen sedan han bränt en koran under en demonstration utanför en moské i centrala Stockholm i juni. På torsdagen skulle Momika demonstrera igen, den här gången genom att bränna en koran och den irakiska flaggan utanför Iraks ambassad i Stockholm.

Natten mellan onsdagen och torsdagen stormades den svenska ambassaden i Irak av en folkmassa som satte eld på byggnaden. Enligt Reuters ska den irakiska regeringen på onsdagen ha varnat Sverige för att landet kommer bryta de diplomatiska förbindelserna om koranen bränns under Momikas demonstration på torsdagen.

Under torsdagens demonstration brändes inte någon koran, däremot stampade Momika och en kompanjon på koranen. I övrigt höll de långa tal på arabiska inför en folkmassa som samlats på platsen.

Momika och hans kompanjon bemöttes med ilska från många av de som samlats på platsen. På en film som publicerats på Twitter av frilansfotografen Roger Sahlström ser man hur en kvinna skriker till Momika att han ska utlämnas till Irak och halshuggas.

– Din fegis, din fegis. Horungar. Du ska bli utlämnad Irak, Irak. Du ska bli avhuggen där. Din lilla import, kan inte ens svenska! skriker kvinnan bland annat.

Enligt uppgift till Dagens Nyheter kan kvinnans förhoppningar komma att infrias. Tidningen rapporterar nämligen att det enligt Migrationsverket ”inkommit uppgifter som gör att det nu ska utredas om mannens skyddsstatus och uppehållstillstånd ska återkallas.”

Nyheter Idag söker Migrationsverket för kommentarer om den pågående utredningen av Momikas skyddsstatus och uppehållstillstånd.

Trots att någon koran inte brändes under torsdagens demonstration har Irak brutit de diplomatiska förbindelserna med Sverige, samt även förbjudit affärer med svenska företag.

Läs även: Irak bryter diplomatiska förbindelser med Sverige

Enligt TV 4 Nyheterna har Irak dessutom krävt att Momika utlämnas till landet.

– Den senaste koranbränningen genomfördes av en kristen irakisk man, så Irak är dubbelt förgrymmad på Sverige eftersom man kräver att han ska lämnas ut till Irak, säger TV4 Nyheternas utrikeskommentator Bosse Lindwall.

Salwan Momika fick uppehållstillstånd i Sverige 2021 och hävdar att han är politisk flykting från Irak.

– Jag är ateist med arameisk kristen bakgrund. Jag var ledare för ett politiskt parti i opposition till den irakiska regeringen, och jag ville skapa en region för kristna och yazidier i deras historiska områden i Irak för att bevara dessa minoriteter. Jag arresterades och förföljdes av den irakiska regeringen. Jag flydde och sökte asyl i Sverige, säger Momika till Expressen.

Momika uppger till tidningen att det finns en prissumma på hans liv.

– Mitt liv är hotat av 57 islamiska länder och det finns enorma summor pengar i pris på mitt huvud, säger Momika.

Han hävdar även att muslimer försökt attackera honom i Stockholm.

– Jag håller Sverige ansvarigt för min säkerhet. För två dagar sedan var jag utan skydd och i går försökte muslimer attackera mig i Stockholm, säger Salwan Momika, som utreds av polisen för hets mot folkgrupp.

Läs även: Torterades i Irak – fick inte bränna koranen i Sverige

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag